През 50-те години на миналия век Съветската армия оказва изключителна помощ на Китай да изгради тежката си индустрия. Като част от този план, Китай създава First Automobile Works (FAW) в Changchun. Скоро сллед това, през юли 1956 год., в завода започва да се произвежда Jiefang CA-10 4х2 военен камион, който е копие на ЗиС-150. Няколко години след това, е представен военния камион CA-30 6x4, който е копие на ЗиЛ-157. Подобно на руския камион, китайската машина е с чудесни офроуд възможности, като се произвежда в различни конфигурации - транспортен, влекач, цистерна и т.н. И двата китайски модела се експлоатират изключително от Китайската народна освободителна армия почти до 1990-та година, след което излизат от употреба.

Разликите между CA-30 и ЗиЛ-157 са в предната част - отворите на китаеца са хоризонтални, а на руския камион - вертикални. Има разлика и в калниците, които при китайската машина са правоъгълни и ъгловати, докато при ЗиЛ-157 са заоблени. Trumpeter предлагат в 1/72 и ЗиЛ-157, така че подобно упражнение не е много оправдано. ICM и MAC Distribution също произвеждат варианти на ЗиЛ-157 в 1/72, но пък не правят китаец. Детайлен сет за ЗиЛ-157 се е предлагал от Extratech с кат.№ EXV72002 (за MAC). И в заключение - моделите на MAC и ICM са на основа матрицата на Omega-K, т.е. на практика едно и също.

Моделът е в стандартните стари кутии на китайската фирма, от мек картон, със спокоен делничен боксарт отгоре и странично отваряне. В кутията има инструкция и два горещо запечатани плика с детайлите.

Инструкцията е черно-бял печат, представляваща сгънат през средата лист формат А3, и така оформена книжка с четири страници. На първа страница имаме чернобяла репродукция на картинката от кутията, схема на детайлите и схема за прехвърляне на декалите. Изработването на модела е в седем стъпки на страници от две до четири. Графиките са ясни, без претрупвания, обозначенията са на китайски и английски. Всичко е добре онагледено, като особено внимание следва да се отдели на монтирането на трансмисията.

В първия плик са платки А, В и D, плюс плик с три метални оси. При тях има прозрачен ацетатен филм с две стъкълца, които по инструкция трябва да се лепят от външна страна на предното стъкло. Аз лично не схващам идеята. На първите две платки детайлите са непрозрачни, отляти от тъмносива пластмаса, без видими дефекти. Матрицата е от 2000 година. На платка А имаме общо 34 детайла. Прави впечатление леко поизтрития грайфер на гумите, дебелия волан, дебелите огледала и чистачки. На платка В имаме общо 21 детайла, като тук е цялата рама, кардани, диференциали. Отново като забележка имам дебелината на детайлите. Няма видими други дефекти. Прозрачните детайли на платка D са общо четири - предно стъкло, странични и задно стъкла. Дебелички са, но без особени оптични изкривявания, най-вече заради това, че са плоски. Металните оси са чудесно допълнение и моделът може да бъде "в движение". Хубаво е да имате едно на ум да оставите шарките на гумите в една посока - производителят го е предвидил.

Във втория плик е последната платка С са 21 детайла от непрозрачна пластмаса, с елементите на каросерията, т.е. цистерната. Тук е и кабината на камиона. Дефекти при леенето няма, но ръкохватките са ужасно дебели. Ауспухът е даден като за цистерна - т.е. на предната броня.

Декалите предлагат само един вариант, за който няма описание. Отпечатани са без забележки.

Моделчето е доста интересно, рядко и добре замислено. От коментари в Мрежата разбирам, че няма проблеми с изработката и стиковането на детайлите. Лично за мен проблем е опростената ходова част - няма предвидени кормилни щанги, както и дебелината на някои детайли, които е по-добре да бъдат заменени с подходяща тел. Също така липсват характерните решетки пред фаровете - няма я дори и стойката им. В заключение - не е лош моделът, може да донесе неочаквано бързо удовлетворение между работата по различните танкове или самолети.