Първоначалната стратегия на Вермахта, в частта и за обезпечаване нуждите на армията с товарни автомобили, е предвиждала за военни нужди да се използват обикновени граждански камиони, които обаче да съответстват на нуждите на военните. Тези изисквания са формулирани още през 1929 година.

Изискванията са се отнасяли към леките машини по схема 6 х 4, и в съответствие с тях много немски автомобилни заводи започват такава продукция. Най-известната машина става Krup L2H 43 и неговият следващ модел L2H 143. Интересна особеност на тази машина е двигателят с мощност 60 к.с. Krupp M 304 и с хоризонтално разположение на цилиндрите, което позволява да се помести под нисък капот, което от своя страна обезпечава отлична видимост от мястото на водача. Характерният вид на муцуната веднага дава основание на вечните зевзеци да лепнат на машината прозвището "шнауцер". Двигателят привежда в движение четири задни колелета.

В окачването на задните оси е приложено новаторско за това време решение с амортизатор, разположен на основата на хоризонтално разположена пружина. Благодарение на тази конструкция задните колелета са можели да се преместват по вертикала, давайки възможност на машината за бързо и устойчиво движение по неравна повърхност. Друго интересно решение е, че резервните колелета са били монтирани на въртящи оси, което е облекчавало преодоляването на гърбици, повалени дървета и други подобни препятствия.

Krupp L2H 143 се явява базов образец на товарната автомобилна техника, която се използва в Германия в началото на Втората световна война. Машината се изработва от 1933 год. до 1942 год. и общо са произведени около 7000 камиона в различни модификации. През 1937 год. около 300 машини са предоставени за експорта на Унгария.

Машината е участвала в кампаниите на Източния фронт и Северна Африка, а така също и във Франция и Сицилия. Камуфлажът е танково сиво или зимен.

Модификации на L2H 143:

Kfz.19 - мобилен телефонен възел за свръзка

Kfz.68 - мобилен радиовъзел

Kfz.69 - влекач на противотанково оръдие PaK 35/36 L45 с калибър 37 мм

Kfz.70 - стандартен товарен камион, транспортьор

Kfz.81 - подвижна зенитна установка с оръдие Flak 38

Kfz.83 - подвижен прожектор за ПВО с мощност 8 kW, диаметър 60 см

SdKfz.247 - брониран мобилен команден пункт

Обозначения:

L2H 143 : L - товарен автомобил, 2 - товароподемност (т), H - лека рама, 1 - първа модификация, 4 - количество на цилиндрите, 3 - три оси.

И да се върнем към модела.

Кутия от мек гланциран картон със странично отваряне. Чудесен боксарт на напредващ влекач, на фона на горящо селище. Според написаното на кутията, дължината на готовият модел трябва да е 123 мм (с оръдието), а наборът съдържа 131 части. На гърба на кутията има пълноцветна схема на машината, участвала в Русия.

В кутията има инструкция под формата на сгънат лист А4 и найлонов плик с пластмасовите детайли, декален лист и прозрачно фолио за ветроупорното стъкло. Намираме и детайлът за ауспуха - обичайна практика е ICM да поставя здрав детайл на мястото на лошо отлят или строшен.

И сега изненадата - хубава работа, но украинска. В кутията така и не намирам инструкция за изработването на Pak-36. Най-вероятно забравена. Вече цяла седмица не получавам отговор и на обявения мейл на производителя - This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Най-вероятно няма и да получа. Ако някой има инструкцията (предполагам ICM рано или късно ще се досетят какво са объркали), моля да ми я изпрати.

Инструкцията от едната страна има две страници - на първата кратка история и ТТД на машината и схема на детайлите, а на другата две камуфлажни схеми. Декалите са средно ниво на печат, линиите са размазани, а по краищата ми се струва че жълтеят.

Позволяват изработването на две машини:

- Krupp L2H143 Kfz.69, Russia, 1941

- Krupp L2H143 Kfz.69, 8 Pz.Div., France, 1941

Камуфлажът е танково сиво, даден е със 1723 номер по Model Master.

Прозрачното фолио за ветроупорното стъкло жълтее и препоръчвам замяната му.

Детайлите са много фини, отляти сравнително добре, но на места се забелязват всмукнатини и леяци. Според мен основен проблем ще е отделянето на най-малките детайли от платката и шлайфането им в областта на държачите. Пластмасата е чуплива и лесно се огъва.

Платка А съдържа 48 детайла - рама, окачване на задните мостове, броня, ресори, колелета, ветроупорно стъкло и елементи по екстериора и ходовата част. Ветроупорното стъкло е без малкото прозорче пред водача. Гумите са с фин, но неточен грайфер. Амортизацията на задният мост е представена много добре. При желание, добра лупа, остър скалпел и точна ръка, може да раздвижите задният мост във вертикално положение.

Платка C е New Tooling - 48 детайла за каросерията на влекача и 31 (!) детайла за оръдието Pak-36. По детайли 14 и 15 има видими всмукнатини, но има страхотно фини детайли, особено по оръдието, които са отляти без забележки. Предвидена е една туба, четири пушки, шанцов инструмент, ръкохватки. Последните е по-добре да изработите от подходяща тел, тъй като отделянето от платката ми се струва мисия невъзможна. Pak-36 е с чудесна детайлизация, забелязват се лесно отстраними леяци по щита, но липсата на инструкция за изработка се явява сериозен проблем, особено при наличието на толкова много фини детайли.

И последно в найлоновият плик намираме отлят отделно детайлът за предната горна част на кабината. Отливката е без проблеми, но е доста опростена.

В заключение - чудесен модел (не знам защо все още хората си тровят живота с Revell l 1/76), позволяващ развихряне на въображението, напук на общо взето суховатия камуфлаж. Може би ICM ще продължат с машините на базата на Krupp Protze. Мога да им пожелая успех, но следващият път дано да не забравят да погледнат какво слагат и пропускат да сложат в кутиите!

Моделът е закупен от "Нирахоби" на цена 28,60 лв.