Аерошейната "Север-2" е част от голямото семейство витломоторни шейни използвани в СССР след края на ВСВ. Север-1 и 2 използват за основа автомобил ГАЗ-М20 "Победа", което улеснява значително ОКБ "Камов", а след това и MilitaryWheels за направата на този модел в 1/72.

Вианги съм имал слабост към съветските аерошейни със странната им компановка и тикащи авиодвигатели. Просто това са от онези екземпляри на човешката мисъл, които си пробиват път до моделисткото сърце, така както и през снеговете на Сибир, сякаш това е естествената им среда.

Кутийката е средно голяма, мека, гънеща се и крие две платки от зле отлята пластмаса, една прозрачна - добра за моя изненада, декали, инструкция.

Като за 1/72 моделът е едър, което за всеки идващ от друг мащаб ще изглежда като кутийка за ментови бонбони, но по-зле направена.

Още от самото начало трябва да е ясно едно - моделът е БРУТАЛЕН шорт-рън, с брутална цена - за два и половина такива си взимате Т-90 на Трумпетер. Но, подобно на героя от "За кучетата няма ад", за когото времето и жените са кът, поемате въздух, давате 28-те лева и се прибирате с разтреперани ръце и удовлетворено чувство за естетика.

Както можете да видите от снимките моделът е доволно разчленен, има зачатъци на интериор, включително приборно табло, но малко ец щеше да е добре. Отливката е чиста, личи се, че е от първите бройки, линиите на разшивката се виждат, а там, където не се - моля не винете фотото или фотографа, нито шумоподтискането на фоторедактора... То така си беше и все още е. Различните стойки и крепежни елементи на двигателя и ските препоръчвам да подмените с нещо по-право и не толкова тлъсто. Конструкцията не изглежда плашеща, самите детайли са малко на брой, но това е само затишие пред буря, която ще се разрази след като отделите първите елементи от рамките. Това може да доведе на свой ред до специфични проблеми, при положение, че детайлите се крепят на доста неприятни захвати към литниците и след отделяне ще се наложи да пилите отпред, отзад, отгоре, отСЕкъде.

На фона на всичко казано до тук остъклението е много добре отлято, чисто, без драскотини. Не знам как пасва, но скоро ще се разбере.

Декалите са три броя с надпис "Север" в черно и два в бяло. Два броя са и предложените схеми за оцветяване, и двете в тъмно синьо с единствена разлика кожуха на двигателя на едната, който е бял. Внимавайте, защото по снимки бели са били на варианта "Север-1", който има различна муцуна и крепление на ските в предната част. Като стана дума за муцуната - вижте си снимките, защото тази в комплекта май не е много добре направена.

Инструкцията си е в типичен за производителя стил, а заради малкото детайли няма да има сериозни проблеми с разчитането й.

Заключителните ми думи - нямате избор, ако го искате на модел, в който и да е мащаб. Ако обаче не сте довели до край поне един модел на тази фирма, Амодел или АСЕ - стойте далеч. Ще се изнервите и ще си изхабите парите и нервите. За останалите - какво чакате?