ЗСУ-37 е разработена през 1944 година. На шаси от СУ-76М е поставена открита отгоре купола, изработена от заварени вертикални бронирани листове. В средата на куполата е монтирано автоматично зенитно 37 мм оръдие 61-К. Бронираният корпус е обезпечавал защитата на екипажа от огъня на противника. Куполата може да се върти, а оръдието има вертикално движение от -3 до 85 градуса. Машината с тегло 10,5 тона е развивала максимална скорост 45 км/ч, като силовият агрегат е представлявал два паралелно свързани автомобилни двигателя с мощност 70 к.с. всеки. Екипажът се е състоял от шест души - командир, двама мерачи, двама зареждачи и механик водач.

Редно е да спомена, че има и още едно ЗСУ-37 на базата на СУ-76. Поради възникнали проблеми конструкцията му не е развита, а се е преминало към ЗСУ-37 на база СУ-76М. Произвежда се в завод № 40 (г.Мытищи) през 1945 и 1946 година и са изработени общо 75 машини.

В бойните действия на Втората световна война ЗСУ-37 не взема участие. За първи път е демонстрирана на военен парад в Москва на 7 ноември 1946 година. И тук възникват ред технически недостатъци и проблеми, поради което машината бързо е снета от производство.

Кутия - мек гланциран картон със странично отваряне. Сравнително мака по размери. Спокоен боксарт. Производителят ни информира от капака, че готовият модел е с размери 74х38х31 мм, а кутията съдържа 123 пластмасови детайла и 10 фотоецвани.

Инструкцията е с четири страници, формат А4. Има кратка информация за машината на украински, английски и немски език. Изработката на модела е представена в седем стъпки, като осмата стъпка е поставянето на декалите - странно защо моите се различават от дадените в инструкцията. Няма информация за бойната принадлежност на машините. Цветовете са дадени по Humbroll, като основният цвят е 86 Matt Light Olive.

В найлонов плик има общо шест платки от зелена пластмаса, малка платчица с фотоец и декално листче.

Две от платките са идентични - UM304A и съдържат елементите на ходовата част. Веригите са учудващо добре отляти като за мащаба си, а опорните ролки позволяват раздвижване, тъй като раменете им могат да се монтират в произволни позиции. Отливката е без забележки и без дефекти. Правят негативно впечатление само дебелите държачи на елементите.

Платка UM-304B съдържа елементите за долната вана на корпуса. Отливката е много добра, детайлността също, а ежекторите са от вътрешната страна.

Платка UM-308F съдържа горната част на корпуса, въже за теглене, което препоръчвам да се смени със стоманено, тъй като няма гравировка, и въздухозаборник (не знам как се нарича ). Последния е изпълнен без детайлизация и жалузите са стъпаловидни, без отвори между тях. Може би е трябвало да бъде предвиден фотоец и за този елемент.

Платка UM-309E съдържа елементи от екстериора, покрива на корпуса, задната част на машината, ауспуси. Елементи 122 и 123 би следвало да са назъбени.

Платка UM-309D съдържа елементите на куполата и на оръдието. Самото оръдие е доста схематично и ако имате излишно (примерно от PST) може да го монтирате успешно (стига да ви даде сърцето). Оръдието може да се монтира подвижно. Слаби моменти са вратите на отделението, които да отляти за куполата; въртоците за оръдието, които са плоски; мерните прибори на оръдието, които нямат нищо общо с действителността. Можело е да се наблегне повече на откритият интериор. Необходимо е да се запълнят с кит и изшлайфат ежекторите от вътрешната страна на куполата. Тук виждаме малко леяци по двете страни на куполата, а изборът на държачите към платката за тези елементи не е подбран подходящо, тъй като са захванати за наклонена част и задължително ще иска кит и шлайф.

Фотоецваната платчица съдържа общо 20 детайла, но 8 от тях не се използват. Това са куки и капачета за визьорите, за които обаче ще е добре да пробиете отвори в кулата.

Декалният лист съдържа бял и черен борден номер 35, бял и червен борден номер 36, бели бордни номера 241, две червени звезди и два елемента с номер 7, които са бели, но не мога да разпозная.

Като заключение - интересно моделче, чудесна добавка и към диорама и към колекцията изобщо.