В края на 1941 германски военни командири са доста стъписани от първата употреба в битка на руските ракетни установки BM-8 и BM-13 "Катюша". Веднага отправят искания към военните разработчици да направят аналогична машина и за собствената си армия. Немският отговор е Sd.Kfz.4/1 Panzerwerfer, който има десет цеви за изстрелване на 158 мм ракети, проектирани от Рудолф Небел.

Оръжейната платформа се оказва доста ефективна, и точна но като основен недостатък се отчита малкото количество боеприпаси, поради големия калибър. Това налага временно да се преоборудват машини като подвозвачи на допълнителни боеприпаси.

В края на 1943 год. е разработена друг тип ракета, близка до дизайна на съветската M8, различаваща се по метода на закрепване на стабилизаторите към тялото – при немския аналог те са разположени под ъгъл, за да може да придадат въртеливо движение. По аналогичен начин на „Катюшите” е реализирано и изстрелването по направляващи релси. Първият екземпляр е с 48 ракети и 96 ракети, но установката се получава прекалено обемиста и броят на релсите е редуциран до 24.

Първите машини пристигат на фронта през 1944 год. и първоначално са използвани само в частите на SS. В сравнение с руските „Катюши” немските 8 см ракетни установки имат по-голяма точност и оттам ефективност.

Някои от тези машини са използвани в отбранителни боеве на територията на Германия през 1945 год., но по-скоро тези случаи са изключение, понеже този вид оръжие никога не получава редовна употреба.

Отново вместо здрава картонена кутия с капак украинците ни предлагат кутия от гланциран картон със странично отваряне. С всички неблагоприятни последици от това при транспорта... Бокс-артът отгоре е идилитичен, а отзад традиционно е дадена една от предлаганите камуфлажни схеми, с боички по Model Master.

В найлонов плик получавате петте малки и една голяма платка с пластмасови детайли, плюс резинови вериги, познати ни от предходния Sd.Kfz.4/1 Panzerwerfer на фирмата, като са добавени две еднотипни платки с ракетната установка, ново декално листче и инструкция.

Инструкцията е тип книжка от четири листа, с размер малко по-малък от А5. На първа и втора страница на няколко езика е дадена кратка историческа справка за модела, както и технически характеристики. На страница три е изобразена схема на платките с детайлите. Същинската изработка е дадена в 21 стъпки от четвърта до седма страници. Схемите са добре направени, не предизвикват световъртеж или чудене. На гърба са дадени две схеми за оцветяване, като едната схема е дублирана на гърба на кутията. RODEN предлагат да изработите:

- Sd.Kfz.4/1 (8 cm) Raketen-Vielfachwerfer 42 (SS-122181), неидентифицирана единица от Waffen-SS в района на Breslau, Silesia, лятото на 1944 година. Чист камуфлаж охра, с редки тесни ивици зелено и кафяво.

- Sd.Kfz.4/1 (8 cm) Raketen-Vielfachwerfer 42 (WH-1506508), Седма танкова дивизия на Вермахта, East Pomerania, март 1945 година. Чист камуфлаж охра, с редки големи неправилни петна зелено и кафяво.

Декалното листче е семпло отпечатано, без видими дефекти или разминавания.

Пластмасовите детайли са отляти сравнително добре на сива пластмаса. Няма фрапиращи дефекти или забележки. Както споменах по-горе, спокойно може ад изработите предходната версия Panzerwerfer.

Най-голямата платка съдържа елементите на корпуса - горна и долна половини, двигател, елементи от интериора и екстериора. Предвиден е някакъв интериор, но няма и зачатъци на приборно табло, куполката има само седалка, но няма ръкохватките за управление. Има всмукнати полета от външна и вътрешна страна на корпуса, които искат кит и шлайф. Тук детайлите са над 60 броя. Основен недостатък са отлятите един за друг горен и задни люкове. Ако искате да направите видим интериора задължително трябва да отделите двете крила на всеки люк.

На две малки еднакви платки B са дадени стария тип ракетната установка (чиито детайли не се използват), люкчета за кабината, окачване и всякакви дреболии по екстериора, плюс две абсолютно грешни седалки. Препоръчвам основата им да я изработите, гледайки снимки. Детайлите са 30 бр. на всяка платка. Няма видими дефекти, освен по установката, което обаче за този модел не е проблем.

Платки Е са стандартни от Maultier - окачване на ходовата част, колелета, оси. Общо 16 детайла на всяка платка. Отливката е без забележки.

Платка F също идва от стандартния Maultier - ос, мост и окачване. Тук грозната всмукнатина на диференциала я няма. Общо детайлите са шест.

Новото са две платки С с общо 26 детайла на всяка. От тях имаме 12 направляващи релси, 12 ракети, фиксиращ лост и рама на установката. Отворите на релсите искат минаване с пробиващ инструмент. И дори след това някак стоят неестествено. NH Detail предлага с каталожен номер 72-031 корекционен сет за направляващите релси, които въпреки доста пипкавия монтаж, придават на модела изключително достоверен вид.

Резиновите елементи са с чудесна текстура, стоят меки и гъвкави, а съдейки по отзиви в нета - удължени са, в сравнение с тези на Maultier, които стояха къси. Това за мен не е проблем, тъй като съм се насочил към фотоецваните вериги, предлагани от NH Detail.

В заключение - чудесен модел на поносима цена, с леки забележки по някои детайли и текстурата им. Доставен е от "Нирахоби".