Sd.Kfz.4/1 Panzerwerfer 42 е немска ракетна система за залпов огън, създадена през 1943 год. на база полуверижният камион Opel Maultier, с монтирана ракетна установка на инженер Рудолф Небел. Получила се е напълно бронирана и добре защитена машина с екипаж от четири човека, която е можела да води огън непосредствено на бойното поле. В периода от 1943 до 1944 год. са построени близо 300 машини от този тип, които са използвани на Източния фронт, а така също и в Европа, след откриването на втори фронт през 1944 година.

Е най-после! След толкова месеци родили мъки и болезнено очакване, RODEN изпълниха обещанието си и ни дариха със заветния Panzerwerfer 42 auf Maultier в 1/72. Паралелно с него излезе и подвозвача на муниции, който на практика може да се изработи и от този модел - всички необходими части са налице.

Първото разочарование - кутията. Украинците изневеряват на традициите си и вместо здрава картонена кутия с капак ни предлагат кутия от гланциран картон със странично отваряне. С всички неблагоприятни последици от това...

Бокс-артът отгоре е впечатляващ, а отзад традиционно е дадена една от предлаганите камуфлажни схеми, с боички по Model Master.

В найлонов плик има пет малки и една голяма платка с пластмасови детайли, резинови вериги, декално листче и инструкция.

Инструкцията е тип книжка от четири листа, с размер малко по-малък от А5. На първа и втора страница на няколко езика е дадена кратка историческа справка за модела, както и технически характеристики. На страница три е изобразена схема на платките с детайлите. Същинската изработка е дадена в 18 стъпки от четвърта до седма страници. Схемите са добре направени, не предизвикват световъртеж или чудене. В долната половина на седма страница и на гърба са дадени три схеми за оцветяване, като четвъртата схема е на гърба на кутията. RODEN предлагат да изработите:
- Sd.Kfz.4/1 Panzerwerfer 42, 7 Brigade Wehrmacht Rocket Artillery, France, May-June 1944. Чист камуфлаж охра.
- Sd.Kfz.4/1 Panzerwerfer 42,Unknown Unit, Western Front, 1944. Жълта основа с неправилни зелени и кафеви петна.
- Sd.Kfz.4/1 Panzerwerfer 42, 78th Artillery Regiment, 7th Panzer Division, East Pomerania, Gdynia, Spring 1945. Жълта основа, изпъстрена нагъсто със зелени и кафеви точки.
- Sd.Kfz.4/1 Panzerwerfer 42, Heeresgruppe Weichsel, March, 1945. Зимен бял камуфлаж (машината от боксарта).

Декалното листче е семпло отпечатано, без видими дефекти или разминавания.

Пластмасовите детайли са отляти сравнително добре на сива пластмаса. Няма фрапиращи дефекти или забележки. Най-голямата платка съдържа елементите на корпуса - горна и долна половини, двигател, елементи от интериора и екстериора. Лично за мен недостатък е, че установката е дадена заредена. За сметка на това пък е направено окабеляването и кутиите за управление. Има някакъв интериор, но няма и зачатъци на приборно табло, куполката има само седалка, но няма ръкохватките за управление. Има всмукнати полета от външна и вътрешна страна на корпуса, които искат кит и шлайф. Тук детайлите са над 60 броя. Има даден още един вид куполка, вероятно за друга модификация. Основен недостатък са отлятите един за друг горен и задни люкове. Ако искате да направите видим интериора задължително трябва да отделите двете крила на всеки люк.

На две малки еднакви платки са дадени ракетната установка, люкчета за кабината, окачване и всякакви дреболии по екстериора, плюс две абсолютно грешни седалки. Препоръчвам основата им да я изработите, гледайки снимки. Детайлите са 30 бр. на всяка платка. Няма видими дефекти, освен грозни следи от ежектори от вътрешна страна на елементите на установката.

Платки Е са стандартни от Maultier - окачване на ходовата част, колелета, оси. Общо 16 детайла на всяка платка. Отливката е без забележки.

Платка F също идва от стандартния Maultier - ос, мост и окачване. Като изключим една грозна всмукнатина на диференциала, други дефекти няма. Общо 6 детайла.

Резиновите елементи са с чудесна текстура, стоят меки и гъвкави, а съдейки по отзиви в нета - удължени са, в сравнение с тези на Maultier, които стояха къси. Това за мен не е проблем, тъй като съм се насочил към фотоецваните вериги, предлагани от NH Detail.

В заключение - чудесен модел на поносима цена, с леки забележки по някои детайли и текстурата им. Доставен е от "Нирахоби".