Opel Maultier е немски полугъсеничен товарен автомобил, създаден на базата на известният три тонен камион Opel Blitz. Появата на машина от този тип е обусловено от невъзможност за преодоляване на препятствия с обичайните колесни камиони в трудните условия на Източния фронт. В периода от 1942 до 1944 год. са произведени 4000 машини от този тип, които се използват в немската армия до последните дни на Втората световна война.

Чудесна кутия с гланциран капак и вълнуващ боксарт. В кутията има инструкция и найлонов плик с детайлите. В плика намираме също и малко декално листче, прозрачен филм с фреймовете на остъклението и винилови вериги.

Инструкцията е от четири листа във вид на книжка. На първата страница имаме историческа справка за модела, а на втората - схема на детайлите. Изработката на модела е в 18 стъпки от трета до седма страница. Графиките са много добри, но има подвеждащи моменти, поради които е необходимо първо да пробвате сглобката на сухо. На последната страница са дадени камуфлажните схеми. Цветовете са дадени по Humbrol.

Декалното листче е съвсем семпло. Отпечатано е без проблеми, макар и с доста широк филм около самите картинки. Позволяват изработването на следните машини:

1. Opel Maultier (Sd.Kfz.3) from the unknown unit, Western Front, 1944.

2. Opel Maultier (Sd.Kfz.3) from the 286 Sturmgeschutzbrigade, Eastern Front, 1943.

3. Opel Maultier (Sd.Kfz.3) from the unknown unit, Eastern Front, 1945.

Прозрачният филм с фреймовете за прозорците е с добра прозрачност и стои мащабно добре.

Детайлите са разположени на една голяма платка, и пет малки. Платка А и двете платки D са от комплекта за Opel Blitz.

Платка А съдържа 67 детайла - кабина, каросерия, двигател, ходова част, калници. Моделчето има чудесен интериор, но хирургическата операция по отваряне на вратите и доста сложна. Отливката е без забележки - тук-таме има леки всмукнатини, а на тавана на кабината от вътрешна страна има следи от ежектори. Двигателчето е ювелирно, но мащабно дебелите капаци ще загрозят машината, ако решите да ги оставите отворени. Ще се наложи да срежете и горната им част. На платката има и два вида каросерии. Пластмасовият детайл за покрита каросерия е доста нереално изглеждащ и препоръчвам да си изработите покривало и шпригли сами.

Две платки D - общо 42 детайла. Това са колелета, елементи по екстериора и подпори на каросерията. Последните са ювелирно фини и свалянето им от платката и последващото зачистване са доста изнервяща операция.

Две платки Е съдържат общо 32 детайла - опорни ролки, оси, калници, водещи ролки и ленивец. Чудесна отливка без никакви забележки.

Платка F съдържа шест елемента по ходовата част - диференциал, ос за ленивците, рама за верижната част. Чудесна отливка без забележки, като изключим леки всмукнатини от задна страна на детайлите.

Вериги - виниловите вериги за този дребосък няма как да изглеждат добре. За съжаление това важи с пълна сила и за модела на RODEN.

Афтърмаркет за модела - изцяло български:

- NH Detail 72-005 Tracks for Opel Maultier (Pz.I, Panzerwerfer compatibilty)

- NH Detail 72-019 Opel Maultier Detail Set for RODEN kit

В заключение - чудесен модел на тази машина. Дава широко поле за доработки и конверсии, особено при използване на опционалните сетове.