ЗиС-5 е дълбока модернизация на камиона АМО-3. Поставен е в серийно производство без предварителна изработка на опитен екземпляр на 1-ви октомври 1933 год., и, по спомени на инженери, всичко тръгва гладко без проблеми. По тозиначин новият камион е пуснат в серия в съвсем кратки срокове.

Конструкцията на "тритонката", както назовават машината, е класическа за това време носеща рама, заден мост, ресорно окачване без амортизация, механично задействане на спирачките, дървена кабина.

Производството на автомобила постоянно нараства. През първият месеца са сглобявали едва по шест-седем машини на ден, след това десетки и стотици. Товарният камион се представя изключително добре и бързо си извоюва репутация на непретенциозна и надеждна техника. На ЗИС-5 са товарили обичайно по четири-пет тона, въпреки, че той е разчетен да три. И въпреки това камионът превозва товара без проблеми.

37 мм зенитно оръдие 61-К е създадено праз 1937 год. в Калининград в Завд 8 под ръководството на М.Н.Логинов. 61-К се използва активно и успешно през Великата отечествена война до нейният край. Главното предназначение на оръдието е борба с нисколетящи и пикиращи самолети на противника, а с по-малка ефективност е използвано и срещу летящи на средна височина цели.

Кутията е от картон с капак, със спокоен боксарт в незабравимият стил на PST. В нея намирам инструкция, декален лист и три платки с детайли - две големи и една малка. На голямата и малката са частите на камиона, а на другата голяма - частите за оръдието. Инструкциите са два листа формат А4, прегънати през средата като книжка, поотделно за камиона и оръдието. Изработката на ЗИС-5 е в 17 стъпки, а на оръдието в 12.

Декалното листче ни дава възможност да изработим Ч-3-27-11 (каквото и да означава това). Имайте предвид, че са доста дебели и твърди.

ZIS-5 е представен от 52 детайла, отляти от сива пластмаса. Отливката е чиста и без сериозни дефекти, но пък и без особено подробности. Има два варианта калници - заоблени и фронтови - ръбести. На платката откриваме и детайли за изработване на двата типа кабини - довоенна и дървена. На отделни части се забелязват леяци, които обаче се отстраняват лесно. Има някакви отвори на джантите, които трябва да се запълнят с кит, а ресьорите са съвсем схематични без никаква текстура. Интериорът на кабината е спартански, а остъклението ще се наложи да си го изработвате сами от подходящо прозрачно фолио. Фаровете препоръчвам да замените с такива на Elf.

Частите за оръдието са отляти абсолютно прецизно от тъмносива пластмаса и са общо 70 на брой. То може да бъде изработено в бойно или походно положение. Има сериозна всмукнатина отстрани на блока на оръдието, който ще трябва да запълните с кит.

Като заключение - чудесен комплект. Оръдието е ювелирно, но за ЗИС-5 има какво да се желае - там доработките са задължителни.