На базата на своето триосно масивно шаси, VOMAG изработва този атрактивен автобус, който има капацитет за 60 пътника и се задвижва от шест цилиндров двигател с мощност 150 к.с.

Очаквано продължение на линията VOMAG от RODEN. Кутията е със стерилен бокс арт, с капак. Вътре в нея намираме запечатан найлонов плик с пластмасови платки с детайлите, прозрачен филм с фреймовете за прозорците, фотоецвана платка, декално листче и инструкция.

Самата инструкция е тип "книжка", състояща се от два прегънати листа с двустранен печат, като има обичайната история на машината, схема на разположението на платките, схеми за изработка и камуфлажни схеми. Изработката е дадена в общо 20 стъпки, които са онагледени сравнително добре.

Камуфлажните схеми са общо две - една в зелен цвят и една в червен. Позволяват изработването на следните машини:

- Vomag Omnibus 7 OR 660, Deutsche Feldpost, early 1940th.
- Vomag Omnibus 7 OR 660, Deutsche Reichspost, late 1930th.

Декалите са съвсем скромни, като са отпечатани без забележки, като размерите на регистрационните номера имат драстични разминавания с размерите на съответстващите пластмасови детайли.

Пластмасовите платки с детайли са общо 7 - една F, една B, три D и две G. Отливките са от сива пластмаса, няма фрапиращи проблеми, при мен детайл F10 се оказа смачкан - резултат на кофти закрепване и вероятно притискане на кутията. Изправи се без проблем с гореща вода.

Платка F има общо 20 детайла - елементи по екстериора и интериора на автобуса. Предвиденият начин на сглобяване се очертава доста проблематичен, тъй като половините се слепват по дължина. Има дребни забележки като например представените нелогично от двете страни панти на багажното отделение и липсващите малки прозорчета от горна страна. Да не говорим, че самите странични прозорци би трябвало да са овални, а не правоъгълни.

Трите платки D съдържат общо 21 седалки за пътниците и водача. Като изключим издълбаните места за сядане и грубите ежектори от задна страна, други забележки няма.

На платка В има 40 детайла - рамата, двигател, ауспуси и различни детайли по нея - на практика това е същата платка от модела 1/72 Selbstfahrlafette auf Fahrgestell VOMAG 7 or 660 mit 8,8 cm Flak, RODEN, кат.№ 727. Тук са и двете половини, от които се сглобява предницата на автобуса. Следва да се отбележи, че по никакъв начин не е предвидено капаците да се оставят отворени, за да се види ювелирно представения двигател и моторното отделение. Отделен е въпросът, че горната част на капака е съвсем плоска, а би следвало в средата да е издадена. Друг основен проблем е предната част - видимо от снимки тя е съвсем различна от предницата на камионите. Но RODEN са я оставили така.

Платки G са същите от комплекта с камиона, всяка с по 13 детайла, и съдържат колелетата, диференциали и окачване. Гумите имат само страничен грайфер и за разлика от модела на камиона, тук няма никакви дефекти по детайлите.

Фотоецваната платка е с леко разместени страни, детайлите в нея позволяват изработването на огражденията на багажното отделение и стълбичката отзад. Самите детайли са доста опростени и е можело да бъдат по-тесни, а не толкова широки.

В заключение - добър модел на тази внушителна машина. За съжаление моделът не е доработен както трябва, а някои от сглобките не са обмислени добре. Детайлизация за модела се предлага единствено от NH Detail - платката е с каталожен номер 72-040, VOMAG 7 or 660 Omnibus Detail Set for Roden.

Моделът е закупен от Нирахоби.