Opel оборудва 3-тонният си "Блиц" за Вермахта с различни типове каросерии. Един от вариантите е камионът да се използва като влекач или платформа за зенитните оръдия FlaK 30 и Flak 38. За да бъде осигурена по-добра защита, на мястото на стандартната кабина се монтира бронирана.

Незаслужено е на тази машина да не се отделя нужното внимание в тази и роля. Може би е твърде обикновена, може ми MAC са се поизложили... Ще видим къде.

Моделът идва в картонена кутия с капак, спокойна рисунка за боксарт.

Вътре намираме опаковани в найлоново пликче четири платки от пясъчно жълта пластмаса, два смолни детайла, две платчици с фотоец, декално листче.

За качеството на детайлите е коментирано достатъчно - платките са стандартни, едната от тях е тази на зенитния "Блиц" от DAK. От там се използват ниските бордове на каросерията, туби, сандъци. Качеството е като за средна хубост short-run - леяци на мястото, където са се събирали матриците, тук-таме всмукнатини по дебелите части. Държачите са дебели, и в комбинация с чупливата пластмаса, детайлите трябва да се отделят много прецизно.

На втората платка има неизползваеми части за "ерзац"-кабината ("Einheitsfahrerkabine"), основата на платформата и решетката с радиатора.

Третата платка съдържа високите бордове на платформата (опционални), още един тип предница, колелета, рама, ауспух, сандъци, фермата под платформата.

На четвъртата платка са детайлите за Flak 38, в това число и на неизползваемото в този сет ремарке Sonderanhanger 51 (Sd.Anh.51).

Самото ремарке е със сбъркано окачване - няма и следа от ресори, няма и следа от предната сгъваема опора. За съжаление в този вид присъства във всички китове на MAC. Щитовете на оръдието са доста дебели, прицелът е под всякаква критика - просто парче пластмаса.

Но пък с ТОЗИ съвсем достъпен и евтин сет си решавате проблемите с Flak-а. Ако монтирате и метална цев от Aber, то оръдието ще се превърне в невероятно бижу.

Фотоецваните платчици. първата е със стандартни елементи за камиона - лопата, кирка, стойки за тях, основи за регистрационните номера, огледало, габарити и емблемата за радиатора. Другата малка платчица има един детайл за Flak-а - предно малко щитче на цевта, а всичко останало е ръкохватки за основата на оръдието и ръкохватки за ремаркето.

Декалният лист мисля, че е стандартен за Blitz-серията на MAC, седем регистрационни номера, от които единият на SS. Много качествено отпечатани.

Инструкцията е груба, със ситни схеми и дебели стрелки. проекциите не са подбрани подходящо и ще се наложи да прибягвате до сухата сглобка доста често.

MAC предлагат два варианта за камуфлаж:
- 9. Panzer Division, Flak Abteilung, Ukraine 1944 - едноцветен Tank Grey (?) камуфлаж. Това е модела с високия борд на платформата, но сивият камуфлаж през 1944-та много силно ме смущава.
- 21. Panzer Division, 305. Flak Abteilung, Normandie 1944 - пясъчно-жълт камуфлаж със зелени петна. Машината е с нисък борд на платформата.

Без снимки и достоверна информация не препоръчвам работа.

И за десерт оставих смолните детайли. Защото те развалят целия кит. Два са - бронирана кабина (!!!) и щит пред радиатора. Хайде щита ще го преглътнем - дебел е, но това е поправимо. Цялата кабина обаче е едно ЦЯЛО смолно блокче. За достоверността няма да коментирам - най-малкото люковете на тавана не са такива. С това "кубче" МАС обезсмислят всяка възможност за раздвижване на модела. Може би и затова този кит е в забвение.

Като финал - много добра основа за работа, ако успеете да изработите скрачбилдвана кабина, моделът ще е уникат в колекцията ви.