Едва ли има моделист, който да не желае да има в колекцията си макет на този изключителен самолет. Като малък съм опропастил няколко на различни фирми, като в "склада" дремят отдавна двуместния на "Моделист" и "горбач"-а от SMER. Дълго време се чудех дали да подменям съществуващите модели с по-нови матрици (ACADEMY или TAMIYA), но се въздържах заради появили се мнения за проблеми с геометрията на японците, а корейския модел така и не намерих достатъчно вътрешно убеждение да поръчам.

Моделите отлежаваха и поради мнения по форуми, според които детайлите пасвали зле, имало доста проблеми при построяването и т.н. Реших да се убедя сам и днес си подарих един цял моделистки ден - нещо, което не ми се е случвало от доста години...

Моделиране:

И така, разучих инструкцията и реших, че няма да се водя съвсем по нейните стъпки. Изработих кокпита, като маскирах прозорчетата зад пилота. Залепих внимателно полукрилата, като гледах да съвпадне добре разшивката горе и долу. Има доста леяци, но тях постепенно ги зачиствах. Сглобих и бомбите, като предпочитанията ми са към големия калибър, тъй като не ми харесват ракетите, които са предложени като опция с тези от малкия калибър. Ще се наложи да запуша с кит отворите в крилата за направляващите.

Единственият по-сериозен проблем беше при напасването на входа към радиатора от горна страна. Трябваше да изшлайфам от вътре местата за ауспусите и да загубя почти час работа с минидрил и шкурки, докато всичко пасне. Залепих го за едната черупка от фюзелажа. Също така изработих радиатора отдолу, към който има фотоецвани детайлчета. Отделно подготвих кока на витлото, самото витло (което имаше нужда от шлайф) , губите за основния колесник (приплеснах ги отдолу).

По отношение фугата между крилата и тялото, за която най-много се страхувах, предвид прочетеното по различни сайтове и форуми, действително си я има, но не бих казал, че е толкова проблемна.

Напук на отзивите от различни моделисти, при мен кокпита си влезе съвсем нормално, а остъклението си ляга съвсем на място. Да, дебеличко е, но пък нека не забравяме, че все пак е бронирано. Имам някакво вакуумно на PAVLA, но засега не виждам причини да заменям. Тъй като разшивката по крилата беше плитка, си направих труда да я пренарежа.

Избраният камуфлаж - Il-2 Silver 6 flown by Snr.Lt. A.I.Borodin of 504. ShAP (74. GShAP – Guards Assault Aviation Regiment – from 18 March 1943), Stalingrad front, winter 1942/43.

Ползвах декали на AML.

Финишинг:

За първи път ползвах AK Washable White Camo и усещанията ми са противоречиви...

Преди него са ползвани акрилни бои на LifeColor, филтри и маслени бои.

По отношение на смивката заложих на Neutral Wash и Brown Wash.

Оръжейните стволове са от тръбички със съответен диаметър, химически обработени за да добият съответния цвят.

В заключение - подходих негативно, но моделът тръгна добре. Горещо препоръчвам.