Открих доста прилики в стратегията на канадската фирма Doug’s Original и на южните им съседи Alpine Miniatures: и двете фирми са млади (на по около 5 години), скулпторите и на двете фирми са корейци, имат предпочитания към по-нестандартни изпълнения, дори кутийките им са доста сходни. И най-важното – безкомпромисни по отношение на качеството, макар че канадският кореец малко отстъпва на американския си събрат, прехвърляйки съревнованието север-юг на нов континент, с не по-малко опит в противопоставянето на Севера и Юга...

Сега и различията: ако Alpine разнообразяват продукцията си в 35-ти мащаб само с по някоя фигура в 16-ти, то Doug’s наред с второсветовните си воини (немци – предимно за Африка, британци и двама руснаци), предлагат цивилни – деца и жени, диорамни дреболии и животни – май само домашни, на моменти мъртви...

Смолата е по-твърда, следователно по-чуплива, но по-сериозният проблем е, че фигурата, която виждате на снимката, е отлята откъм пагоните, което е нарушило релефа им и изисква сериозно заиграване с кит и скалпел. Жив да е Миловиц, та да мога да работя с кит на Tamiya, достатъчно фин за подобни интервенции!

Doug’s не предлагат втора глава, вероятно със съзнанието, че облекчават клиентите си откъм най-отговорното – избора. Липсата на алтернатива пести време!

Конкретната глава на шотландеца всъщност бих сменил, тъй като гледана във фас е прекалено приплесната от двете страни, но я ползвах заради изключително рядката (и добре направена в случая – особено емблемата в ляво) шотландска пилотка с пипон, който не се вижда добре на снимката. Фигурата плаче за още снимки и ракурси, които ще добавя скоро. Тясната глава се компенсира частично като се извърти да гледа малко встрани, което създава известен обем при фронтално гледане на фигурата.

Позата, както виждате, е малко банална, но това е по-скоро плюс – как иначе ще се види разкоша на килта, особено ако е добре направен... А се прави бавно и малко монотонно – всеки цвят трябва да е идеално изсъхнал, за да се нанася следващия така, че да не „вдига” долния, а също и да може да се коригира всяко трепване на ръката и изкривяване на линиите на карето (за целта ползвах клечка за зъби – обира идеално кривванията на четката без да наранява основния цвят). Работил съм само с емайлни бои – все още по-подходящи за работа с четка от акрилните.

Иначе – прекрасен и благодатен за работа релеф, детайлна инсигния на реверите, ръкавите и шапката, перфектна катарама на колана. Като изключим каретата – фигурата сама се прави.

Последното не е покана за начинаещите, освен ако нямат излишни пари (цената, която се вижда на кутийката, е в австралийски, а не в щатски долари – иначе бих бил направо за диспансеризиране).

Остава скоро някоя фирма да пусне и шотландец с гайда – ще съм пръв на клона, че май единственият такъв досега беше от един стар комплект на Revell и гонеше качеството на каубоите от късно-социалистическите стрелбища. Дано заявените от Masterbox шотландци (с гайдар!) побързат и дано си струва чакането...