След дълго „мълчание” (без това да е признак на помъдряване, уви) натрупах поводи за хвалба, все от фигуристки характер.

Първият се нарича NeoGrade - не е грешка, така се изписва името на корейска фирма, специализирана в производството на качествени и скъпи аксесоари за бронетехника в 35-мащаб, която ме очарова с качеството на първите си фигури (пак в 35-ти): DAK Panzer Officer (Neograde NG-FG-0001) и Sherman Tank Crew (Neograde NG-FU-0001).

Поръчах фигурите от странство, като платих сума, която ще премълча, тъй като съм прост даскал и ще събудя подозрения в предоставяне на нерегламентирани образователни услуги или бъркане в делегирания бюджет на Френската гимназия... Фигурите се предлагат не в кутии, а в стилните бурканчета, които виждате на снимките зад тях, като детайлите вътре са в изолация от въздушни възглавнички за пукане в почивките по време на работа. Корейчето се грижи за всичко. Южното корейче...

Смолата е плътна, еластична и непрозрачна (последното го споменавам, тъй като попаднах на почти прозрачна смола на друга фирма, което доведе по доста перипетии при работа, но за това ще разкажа при представянето на съответните „човеци”). Един-единствен ръб, който лесно и бързо се почиства, след което е нужно само обезмасляване, лепене на ръцете и боядисване.

След това лепя и главите, разбира се... Великолепен релеф, перфектна детайлировка – копчета, инсигния, очила, катарама на колана и черепи на реверите на немеца... Предполагам не ви учудва наличието на черепи по африканските танкисти – останали са като сантимент от времето преди кавалерийските части да се трансформират в танкови и са се носели на реверите, което кара някои да се заблуждават, че става въпрос за SS–части, каквито са се появили съвсем за малко в Тунис в края на кампанията (Einsatzkommando Tunis).

Лица с индивидуалност и характер, немецът е леко озъбен, но пък в комбинация с жеста на дясната ръка – оправдано: явно разговаря с някого или с демоните в главата си. Бинокълът е отлят към самото тяло, което леко усложнява работата по него, но пък не са пропуснали да направят коженото езиче между двете му половини – подробност, на която попаднах само при една фигура на Alpine Miniatures, другата фирма, която ме изуми с нивото на фигурите си и която ще представя с далеч повече артикули.

Американецът е далеч по-семпъл (какво ти остава, когато Хуго Бос крои дрехите на врага...), но също великолепно изпипан, особено закопчаването на тирантите на гащеризона, ластичните части на яката и маншетите на якето, да не говорим за шлемофона – ако той е направен добре, значи с фигурата проблеми няма. В това отношение съм попадал на какви ли не изпльощвания – като почнем от Tamiya, та до Verlinden. Не ми се мисли какви ще ги натворят MiniArt по заявените за близкото (?) бъдеще американски танкисти като гледам как пак развалиха нивото на детайлираност на фигурите си... Накрая остава само корейчетата да ми простят, че няма да зачисля танкиста към „Шерман” (както са го заявили на бурканчето), а към „Лий” (както си искам аз!). Също и да дебна поредните фигури, които фирмата със сигурност ще пусне, само дето за сега се бави, че и мълчи с един особен южен привкус.