Думата “decal” е съкращение от “decalcomania”, което означава „процес на прехвърляне на изображение от специално подготвена хартия на повърхността на стъкло, порцелан и др." или „изображение, използвано или получено при този процес”. Накратко говорим за онези неща, отпечатани върху хартия, които трябва да бъдат пренесени върху желано място върху модела.

Най-разпространеният вид декали са класическите „мокри” декали. Всеки лист се състои (отдолу нагоре) от хартиена основа, слой лепило, слой прозрачен лак и слой бои със съответната апликация, като е възможен и още един слой отгоре от гланцов лак.

Прехвърлянето на тези декали върху модела е съвсем лесно. Отрязаният декал се поставя във вода, която размеква слоя лепило. Изваждаме декала за да престои около минута извън водата, която обикновено е достатъчно изображението да се плъзга свободно върху основата. Отделяме лаковата подложка с изображението от хартиената основа и прехвърляме върху модела. Корекции може да извършваме с влажна четка.

Основни недостатъци са стареенето на декалите и сребреенето на поставения върху модела декал.

Стареенето на декалите се проявява в разрушаване на лаковия слой, което води до разпадане на декала при поставяне във вода или разкъсване при манипулации. При старите декали се наблюдава стареене на лепилото, изразяващо се в жълтеене и проявяване на т.нар. „гел-ефект”. Жълтеенето може да се отстрани чрез излагане на декалния лист на пряка слънчева светлина, което редуцира негативния ефект в определена степен, но може да доведе до разпадане на декала.

Ефектът на сребреенето се дължи на микроскопични мехурчета или слой въздух, останал между декала и повърхността на модела. По тази причина декалите се нанасят само върху идеално полирана и гладка повърхност. Това се постига чрез фино шлайфане на повърхността на модела и нанасяне на гланцов лак или FUTURE. Съществуват и специални декални сетове, които се използнват за увеличаване на адхезията – примерно ADHESOL от AGAMA Decal Solution Set. Използването на препарат за повишаване на адхезията не означава, че може да прескочите изискването за гладка повърхност.

При поставянето на декала е необходимо той да заеме плътно повърхността, върху която е поставен, в това число и да се вкопае в разшивката на модела. Има декали с фина лакова основа, при които вкопаването се извършва лесно, но има „твърди” декали, които упорито устояват на опитите за вкопаване. При тях се използват други препарати – например TENSOL и HYPERSOL от AGAMA Decal Solution Set. TENSOL прилагаме при нормалните декали, а при особено упоритите употребяваме HYPERSOL. Препаратът се нанася с памучно тампонче (клечка за уши) върху декала и се притиска, без да се развлачва. Прилагането на тези препарати трябва да е с повишено внимание, тъй като може да разрушат структурата на самия декал.

След изсъхване на декала излишните препарати може да почистим внимателно с вода и памучно тампонче, като желания финиш постигаме със съответен лак.

Съществува още един вид декали – т.нар. „сухи декали” (dry transfer). За разлика от класическите мокри декали, при сухите не е необходимо използването на вода. Сухите декали представляват плътна прозрачна основа, върху която огледално са отпечатани елементите на изображението. Отгоре са покрити с тънък лист, с цел съхранение на елементите. Декалите се изрязват и се сваля защитният лист върху тях. Изображението се притиска към желаното място или се фиксира с помощта на тиксо, след което основата върху която са отпечатани декалите се притиска с твърд предмет за да се пренесе изображението върху модела. По този начин съвсем тънкият слой на изображението остава на повърхността на модела.

Предимството тук е, че нямаме слой лепило и лак, които правят негативния ефект сребреене. Друго предимство е възможността да се състарят самите декали чрез отнемане на части от изображението. Основен недостатък е необходимостта от хубаво фиксиране при нанасянето, тъй като изображението може да се размести или разкъса.