Както и при други видове инструменти, само една четка няма да свърши работа за всички детайли. За щастие в специализираните магазини се предлага широка гама от четки с различна форма и размери. Избор на моделиста е кой вид за каква конкретна употреба е подходящ.

Безспорно е, че в набора от четки трябва да присъстват няколко екземпляра с различни размери, от най-малката (за много фини детайли) до по-големи, за оцветяване на голямогабаритни части. Да се боядисват качествено големи повърхности с миниатюрна четка, както и да се изрисува приборно табло с голяма, е невъзможно.

Помнете едно - размера на четката трябва да съответства на детайлите, върху които ще се използва.

Всеки моделист знае, че след многочасов труд по сглобяване на даден стендов модел идва ред на оцветяването. Тук обикновено алтернативите са две - четка или аерограф. За съжаление на мнозина аерографите не само не са евтин инструмент, но и изискват още по-скъп компресор. За щастие в болшинство от случаите четката може да свърши отлична работа и да позволи качествено оцветяване. Тук основния фактор са опитът и умението да си служите с четката.

Какъвто и начин да изберете за нанасяне на цветовете, има една процедура, която се счита за задължителна. Измийте модела със сапун, след това го изплакнете обилно с вода. Това се налага от останалите невидими следи от кожна мазнина от вашите пръсти в процеса на работа и от веществата, използвани за отделяне на детайлите от матрицата. При боядисването този незабележим слой пречи на доброто сцепление между боята и пластмасата.

Едно от предимствата на четката пред аерографа е многократно по-ниската цена. Недостатък е, че с нея не може да се постигне такъв равномерен и тънък слой на боята. От тук идва и разделението на видовете модели, които може да оцветяваме с четка. Ако разполагате само с четка, почти е невъзможно да получите приемливо качество на боята на леки автомобили, пътнически самолети и големи кораби. Тези видове техника се отличават с гланцовите си повърхности. Моделите, изискващи матови цветове, дават възможност да се използват четки. Най-добре ще се получат самолетите от Първата световна война. Друг вид модели са тези, на военната и бронетехника. Самолетите от периода на Втората световна война изискват определен опит. Само така крайният резултат няма да ви разочарова. При реактивните самолети четки се употребяват само при такива с матови камуфлажи, и могат да свършат добра работа при довършването и боядисването на дребни детайли.

Боите, подготвени за нанасяне с четка, трябва да са значително по-гъсти от тези, за използване с аерограф. Често производителите на бои предлагат специални разредени опаковки за боядисване само с аерограф. Такива боички не трябва да се използват с четка. Освен подходяща консистенция, боите трябва да притежават още едно свойство - да не съхнат бързо (при аерографите е обратното). В противен случай по повърхността на модела остават следи от косми на четката. Боята съхне по-бързо и не може да се получи равномерен слой. За да се изключи такъв съвсем некрасив резултат, боята трябва да има време да се разтече по повърхността. Друг недостатък на бързосъхнещи бои е, че засъхват върху самата четка. Вследствие на това влакната се сплъстяват и се затруднява работата. Космите на четката трябва да остават меки и гъвкави, за да се получи качествена следа. По тази причина използването на нитроцелулозни бои не се препоръчва. Разтворителят им бързо се изпарява, а вследствие на това боята съхне и на четката и на оцветяваната повърхност.

Преди започване на работа боите трябва да се разбъркат интензивно. Разклащането на флаконите с боя не е достатъчно.Каква четка да изберем?

Четките от синтетични влакна не се препоръчват за ползване. Макар да са устойчиви към агресивни разтворители, от тях не изпадат косми и могат да се използват практически неограничено във времето, с тях не може да се постигне добро качество на боядисване. Синтетичните влакна са твърди и нееластични.

Четки с естествен косъм трябва да се избират внимателно. При тях е водещо качеството на съединението. По Законите на Мърфи изпадналите и останали по оцветените повърхности косми се забелязват, едва след като са залепнали и по никакъв начин не можете да ги отстраните.

По своята форма четките са два вида - плоски и кръгли.

Плоските четки се ползват за оцветяване на големи повърхности - корпуси, куполи на танкове, тела и крила на самолети, кабини и каросерии на камиони. По-доброто разпределение на боята ги прави удобни за тази цел.

Оцветяването на такива повърхности с четка с цилиндрична работна част не е препоръчително. Космите поемат повече боя отколкото е нужно, и трудно я разпределят.

Както и при други видове инструменти, само една четка няма да свърши работа за всички детайли. За щастие в специализираните магазини се предлага широка гама от четки с различна форма и размери. Избор на моделиста е кой вид за каква конкретна употреба е подходящ.

Безспорно е, че в набора от четки трябва да присъстват няколко екземпляра с различни размери, от най-малката (за много фини детайли) до по-големи, за оцветяване на голямогабаритни части. Да се боядисват качествено големи повърхности с миниатюрна четка, както и да се изрисува приборно табло с голяма, е невъзможно.

Помнете едно - размера на четката трябва да съответства на детайлите, върху които ще се използва.

Правила

При започване на работа трябва да се спазват няколко правила.

Процеса на оцветяване започва с потапяне на четката във флакона с предварително подготвената боя. Колкото и парадоксално да звучи, това е важен етап, от който зависи качеството на последващото боядисване. Боята върху четката трябва да бъде толкова, колкото е нужно, и нито капка повече.

Ако в желанието си да видите Вашият модел по-скоро, започнете да нанасяте големи количества оцветител и след това да ги размазвате по всички посоки - резултатът ще бъде трагичен.

От боите трябва да се взема по малко. Тук ще Ви помогне едно правило - четката потапяйте винаги вертикално, като боята вземайте само с върха. За ориентир може да Ви служи дължината на космите, примерно около ? от нея. При изваждането на върха на четката ще се образува капка, от която трябва да се отървете чрез допиране до вътрешната част на флакона. За да улесните почистването на четката след работа трябва да не допускате попадането на боя върху корена на космите. В това място четката се промива трудно и боята засъхва.

В процеса на работа е препоръчително да измивате често четката. Така ще се предотврати засъхването на боята и космите ще запазят гъвкавостта си. Така че, почиствайте четката по-често.

Ако боядисването с даден цвят трае по-продължително време, на повърхността на флакона се образува фина кора. Не трябва да се опитвате да я разтворите. По-добре я премахнете с подходяща клечка. Малки люспи от нея могат да попаднат върху модела и да развалят резултата от упорития Ви труд.

Боядисването се извършва, като четката се държи почти вертикално към повърхността на модела. Ако четката е легнала спрямо боядисваната повърхност, боята се отделя по-бързо и оцветява по-лошо. Боята трябва да се нанася с плавни равномерни движения с лек наклон на четката, последователно в две противоположни посоки. При работа върху авиомодели направлението на движението трябва да е от носа към опашката (успоредно на посоката на полета). Така следите от четката ще изглеждат по-естествено. Това се дължи на факта, че при излитане камъчетата и прах от летищата остават следи върху реалните самолети в това направление. Петна от масло, хидравлични течности, нагар зад ауспусите също се разтичат по посока, обратна на посоката на полета. Върху повърхности, имитиращи плат, или върху плоски панели на танковете, е добре четката да се движи кръстообразно, във взаимно перпендикулярни направления. Не трябва да се сменя направлението на една и съща повърхности. Колкото и да се стараете обаче, трябва да сте сигурни, че върху готовият модел ще останат следи. Най-важното, което трябва да запомните е да не "заливате" моделите с боя. Защото при изсъхване може да остане релефна.

След работа четките е необходимо да се промият. Не си мислете, че като ги потопите за няколко секунди в разтворител ще е достатъчно. Най-добре е да ги оставите в него половин час. След това ги промийте още веднъж с чист разтворител и да ги оставите да съхнат във вертикално положение с косъма нагоре. Не забравяйте да оформите космите, защото ако те изсъхнат деформирани, тази четка никога повече няма да Ви върши същата работа.