Jagdpanther (на немски: Jagdpanther или ловуваща пантера) е унищожител на танкове и в тази си роля се справя много добре. Добрият коефициент мощност към маса и мощното му оръдие позволява унищожаването на всеки съюзнически танк. Ниският профил позволява лесно прикриване, а използването на шасито на Pz.Kpfw.V Ausf.G гарантира малко на брой механични проблеми. Jagdpanther се доказва като ефективно оръжие, но поради неголямата бройка и времето, в което се появява, не може да повлияе на изхода на войната. Това важи за всички успешни проекти на уникални машини - самолети и танкове, трескаво създавани по това време в Германия...

Произведени са 392 машини в периода от януари 1944 до 1945 година.

Основното въоръжение е превъзходното дългостволно 88 мм оръдие Pak 43/3 L/71 (същото, което се използва и на Tiger II).

Моделът е закупен от "Борса".

Кутията е от твърд гланциран картон, впечатляващ бокс арт и капак.Инструкцията е от четири нестандартни издължени страници, гланцирана, цветна. В шест стъпки е дадено как от набора детайли може да изработите Jagdpanther. На гърба е дадена единствена камуфлажна схема от т.нар."засаден" камуфлаж - пясъчно-жълта основа и линии от кафяво и зелено.

Машината е от непозната част, Германия 1945 година. Декалите са четири кръстчета...

С обозначение А е платката с основните и водещите ролки, ленивците и ауспусите. Отливката ми се вижда като от износена матрица, въпреки, че е без леяци. Ежекторите са от вътрешната страна на детайлите. Като Parts not for use са маркирани страничните бордови екрани и четири ауспуха различни видове.

Детайл В1 е горната част на корпуса, отлят от метал и боядисан в сиво. Отстрани има отвори за запълване, както е дадено в инструкцията. Недостатъците са, че ВСИЧКИ, освен задният люк, са запълнени... Не съм пробивал метала на Dragon, но най-вероятно ще се наложи. Няма и опити за имитация на заваръчни шевове. Съответно В2 е долната част на корпуса - пак отлята от метал и боядисана в сиво. Без особени забележки.

С D са маркирани виниловите вериги. Същите правят добро впечатение и изглеждат меки, но са еластични. Не съм работил с такива на Dragon и предстои да се уча. Закопчаването им е реализирано доста добре и не бие на очи.

В найлоново пликче са двете болтчета за захващане на горната и долна половина на корпуса.

Платка С съдържа всичко останало - два вида оръдия (препоръчвам замяна), от които се използва само това с номер 6, задна част на машината, елементи на маската на оръдието, халки за въжетата, прикачен инвентар и люкове. Детайл 33 е детайлизирано двигателно отделение под капака. Изглежда много добре и Dragon са предвидили капака да може да бъде оставен отворен. Отливката на детайлите е без забележки. Въжетата за теглене препоръчвам да замените с метални.

Като заключение - чудесен модел, предполагам би изглеждал добре без детайлизация, но с фотоец на Part или Eduard ще бъде много по-добре. Препоръчвам горещо!