Броненосец „Ослябя” е един доста интересен руски проект. Това е един вид „рейдър”, като немските през Втората световна война. Бърз, с много добра мореходност и запас на хода, той е трябвало самостоятелно да въздейства над вражеските комуникации. Естествено за това се заплаща с намалено брониране и по-слабо въоръжение, отколкото тогавашните ескадрени броненосци. Заложен е 1898 год. в Петербург и влиза в строя 1901 година.

Еднотипни кораби са „Пересвет”и „Победа”. И на трите кораба не им се налага да водят крайцерска война, тъкмо обратното. „Пересвет” и „Победа” са в състава на Първа тихоокеанска ескадра и участват точно в ескадрен бой. Същото важи и за нашият герой. В състава на Втора тихоокеанска ескадра е потопен в Цушимското сражение на 27 май 1905 година.

Моделиране:

Корабът съм представил с характерната Средиземноморска окраска, какъвто е бил в началото на своята служба. Моделът е създаден по чертежи и кройки, пуснати за свободно теглене в сайт за модели от хартия.

Разпечатах кройките на самозалепваща хартия, като предварително ги смалих до мащаб 1/700. Корпусът е от полистирол върху скелет от картон. Запазил съм оригиналното оцветяване на палубата, както си е напечатана. Надстройки, комини и кулите на главния калибър също са от пластмаса. Дефлекторните тръби и лодките са от смола.

Моделът съм го правил преди 6 години и беше доста овехтял, затова се наложи преди няколко месеца да го поосвежа. Подмених всички лодбалки и лодки, както и голяма част от артилерията, особено малокалибрената, защото старите бяха меко казано за боклука.