Messerschmitt Bf.109 е основен изтребител на Германия през Втората световна война. "Емил" започва да се произвежда през 1938 год. с двигател Daimler-Benz DB 601A (1085 к.с.). За повишаване качествата на ранните "Е" са изработени прототипи V16 и V17. Те имат някои леки конструктивни изменения, както и по-мощно въоръжение от ранните"Емили". Двата опитни самолета стават основа на Е-3 вариантите. Въоръжението включва две картечници MG 17 над двигателя и оръдие MG FF във всяко крило. Общо са произведени 1,276 самолета от варианта E-3, като тук са включени и 83 експортни машини.

Безспорно най-добрият модел на този самолет-легенда в мащаб 1/72 се предлага от Tamiya.

Кутията е от гланциран картон с капак, боксартът е снимка на готовия модел в една от предлаганите схеми. Отстрани има цветни странични профили на два от предлаганите варианта на камуфлиране, две близки снимки към детайли от модела и таблица с необходими бои. Съответно на Tamiya.

В найлонови пликове в кутията има една платка от сива пластмаса, платка с прозрачни детайли, пликче с две poly-caps, плик с прозрачна стойка, декален лист, инструкция за изработване.

Самата инструкция е тип "чаршаф" с осем страници, черно бял печат. На първа страница имаме снимката от боксарта и кратка историческа информация на няколко езика. Изработката на модела е дадена в седем стъпки на страници от две до четири, като схемите са ясни, а описанието - на четири езика. Пета, шеста, седма и осма страница са за предлаганите камуфлажни схеми.

Декалният лист е чудесно отпечатан. Предвидени са дори колани, приборно табло, свастики и пълен набор служебни надписи. Вариантите са три:

- Meserschmitt Bf.109E-3 - Kommanndeur Adolf Galland 9./JG 26, August 1940, France
- Meserschmitt Bf.109E-3 - 4./JG 77, September 1940, Norway
- Meserschmitt Bf.109E-3 - II./JG 54, Autumn 1940, France

Камуфлажите схеми са общо взето стандартни и ... скучни.

Прозрачните детайли са тънкостенни и с чудесна прозрачност. На платката има предна част на фанара, задна част (отляти заедно средна и задна) и прицел.

Основните детайли са общо 47. Отливката е без дефекти или забележки. Всички детайли са с фина влъбната гравировка, чудесни нитове на подходящите места, даден е някакъв интериор в кабината, а приборното табло е много прецизно отразено. Предвиден е интериор за радиатора под двигателя, колелетата са дадени много реалистично, но без деформация от тежестта на самолета. Реалистично са пресъздадени стойките на основния колесник, а капакът над двигателя е невероятен с отворите си. Платката е идентична с тази от модела а Bf.109E-4/7, което означава, че ще останат резервни части.

Проблемите, които забелязах - цевите на картечниците над двигателя трябва да се разпробият или заменят със смолни, цевите на крилните оръдия изглеждат с доста по-малък диаметър от картечниците и също трябва да се разпробият.

В заключение - превъзходен модел, който спокойно може да бъде изработен ООБ без допълнителна детайлизация.