Още един култов изтребител, който ме връща назад във времето, когато "летях" на него в Pacific Air War. Самолетът е разработен от Nakajima в началото на 1940-та и е един от най-добрите в класа си. В средата на 1943 г., още преди приключването на заводските изпитания, е поръчана нулева серия за войскови изпитания. Тя възлиза на 83 машини, като последните са готови през март 1944 г. През септември 1943 г. със самолет от нулевата серия са проведени сравнителни изпитания с изтребителя-прехващач Ki-44 Shoki и немски Fw 190A-5, при които се оказва, че новият изтребител превъзхожда и двата самолета по маневреност, отстъпвайки на Fw 190 в скорост. През април 1944 г., след известни доработки, самолетът влиза в серийно производство, получавайки армейското обозначение Изтребител Тип 4, модел А и името Hayate (Ураган). Кодовото име, дадено му от съюзниците е Frank (Франк).

Първата част, въоръжена с новия изтребител (със самолети от нулевата серия) е специална ескадрила, сформирана през октомври 1943 г., която има за цел да проведе последни изпитания и да изработи най-подходящата тактика за използването му в битка. През март 1944 г. тази ескадрила е разформирована и на нейна база е създаден 22-ри сентай (Sentai, авиополк), изпратен през лятото на същата година в Ханкоу, Китай, където американските изтребители P-38 Lightning и P-51 Mustang господстват във въздуха. Срещата с Ki-84 е неприятна изненада за американските пилоти — той не отстъпва на модерните американски изтребители по скорост и скороподемност, превъзхождайки ги значително по маневреност и постепенно 22-ри сентай завоюва превъзходството във въздуха.

До края на 1944 г. с Ki-84 са превъоръжени още 15 авиополка (5 от тях са новосформирани) и по този начин Ki-84 става най-масовият изтребител на Японската армейска авиация в последните месеци от войната.

В битката за Филипините се проявяват недостатъците на новата машина, дължащи се на проблемния двигател и на некачествената изработка. Докато машините от нулевата серия (с които е въоръжен 22-ри сентай) са изработени от качествени материали и добре подготвени работници, то нещата при изтребителите от масовите серии не стоят така. Летателните характеристики на тези самолети са силно занижени в сравнение с тези от нулевата серия вследствие на лошата направа. Най-големи проблеми създава колесника — стойките му са изработени от некачествена стомана и се чупят при кацане. Двигателите На 45/11 и На 45/12 се оказват много капризни и често дават дефекти — някои от проблемите с двигателите са разрешени при по-късните серии, но други остават до края на войната. Дефекти показват и хидравличната и горивната система. За сериозността на тези проблеми е особено показателен следния пример: На 4 ноември 1944 г. от Япония излитат 80 Ki-84 за пребазиране на Филипините. От тях само 14 достигат крайната цел — останалите 66 или се разбиват при кацане, или не могат да продължат поради технически проблеми.

Първият ми сблъсък с модел на Hayate беше една архивна матрица, пакетирана от REVELL, която обаче успяваше да предаде духа на машината. След това, преди около 15 години, изработих настоящия модел на HASEGAWA. Чудесна сглобка, но опростени детайли и изпъкнала разшивка. С надежда очаквах предложениeто от SWORD, което за съжаление не успях да получа по ред причини, а към момента е и изчерпано. По тази причина отново поръчах моделът на HASEGAWA - на практика в момента няма по-добър модел на Ki-84 на пазара в този мащаб.

Кутията е с гланциран капак, динамичен боксарт, изобразяващ двойка Ki-84. вътре има запечатан найлонов плик с детайли, инструкция и декален листи. Инструкцията е тип "чаршаф", чернобяла с допълнителен син цвят. Изработката е в седем стъпки, като схемите са ясни. Цветовете са дадени по Gunze Sangyo,плюс наименования на различни езици. Има опционални оцветявания, в зависимост от избраната камуфлажна схема. Предлаганите варианти са два:

- Ki-84 от 29th Sentai, 2nd Chutai, Taiwan 1945 - чист метален финиш, със съответни маркировки;
- ki-84 от 47th Sentai, 1st Chutai, Harimasu 1945 - сив отдолу и маслинено-зелен отгоре, с бели ивици под "хиномарута"-та;

Декалите покриват предлаганите варианти, отпечатани са добре, без разминаване и без дефекти.

Платката с прозрачните детайли съдържа фанар и приборно табло с прицел. фанарът е относително дебел с голямо оптическо пречупване. Фреймингът е съвсем лек. Таблото е съвсем плоско, а прицелът е неизползваем заради дебелината си. Разчита се на декал за приборното табло.

Непрозрачните детайли на модела са разположени на две платки от сива пластмаса. Отливката е много добра, особено като отчетем годината на излизане на матрицата. Платка А съдържа 22 детайла, като тук са двете половини на фюзелажа, подкрилни резервоари, колесници, капаци за колесниците, капот на двигателя, витло, радиатор, редуктор. Разшивката е фина изпъкнала като има някои елементи, които са с вдлъбната гравировка. Няма никакви зачатъци на оребрения от вътрешна страна на черупките на фюзелажа. Пилотския стик е доста дебел, а седалката е в най-добрите традиции за онагледяване на тронове от средновековието.

Платка В съдържа долната част на крилото, двете горни полукрила, хоризонталното оперение, двигател, обтекател на витлото и под на кабината. Разшивката на крилата отново е фина, но изпъкнала. Шахтите на основния колесник са дадени сравнително добре. Няма предвиден фар на крилото. Двигателчето е с добра текстура, но от него почти нищо не се вижда. подът на кабината е доста схематичен. Неприятен е фактът, че на крилата предварително са оставени отвори за подкрилните резервоари. Нежелаещите да поставят такива следва да ги запълнят с кит.

В заключение - най-добрият модел в 1/72 на Ki-84, който се предлага и е наличен на пазара. SWORD предлагаха ki-84, който на платките изглежда добре заради фината си гравировка, но винаги имам едно на ум за сглобката на чешки шорт-рън. Моделът е поръчан от E-BAY, като излезе около 15 USD , с безплатна доставка.