"Фридрих" е най-изчистеният и изпипан Bf.109, върхът в развитието на самолета. AZ MODEL най-после изработиха новата си матрица за модификацията, и сега ми се отдава възможност да надникна в кутията.

Кутията е в типичният за фирмата стил - картон със странично отваряне. Боксартът е идилитичен, на гърба са дадени трите предлагани камуфлажни схеми, с цветни чипове и бои по Humbrol. Всички детайли се намират в самозалепващ найлонов плик. Имаме инструкция, две декални листчета, пликче с цип за прозрачните детайли и две платки от сива пластмаса с детайлите за самолета.

Инструкцията е цветна, формат А4, прегъната през средата, обособявайки четири страници. На първата страница имаме страничен изглед към самолета и кратка история на гамата Bf.109. На втора страница имаме схема на разположението на детайлите. Схемите за изработка са от общо 19 стъпки, сравнително добре онагледени, но универсални - ако правите конкретна модификация, ще е необходимо да се съобразите с предлаганите опции в тях. На последната страница е дадена и схемата на служебните надписи.

Декалите са две листчета, едното с тактическите обозначения, а другото със стандартните технически надписи. Доколкото техничките са познати от семейството на Bf.109G, отпечатването им е без забележки. Тактическите надписи имат неприятно разминаване на цветовете и лошото е, че това се вижда.

1. Bf.109F-4, Stab/JG 3, flown bt Maj. Gunther von Lutzow, Chatalowka, Soviet Union, October 1942
2. Bf.109F-4, "Yellow 1", 9./JG 52, flown by Lt. Hermann Graf, May 1942
3. Bf.109F-4, W Nr. 13388, 4./JG 52, flown by Gerhard Barkhorn, June 1942

Камуфлажите са стандартни RLM 74, 75, 76, с жълти носове, жълти ивици в опашната част и долни краища на крилата.

Прозрачните детайли са с чудесен фрейминг и прозрачност, лично аз не одобрявам даването на отделно бронирано челно стъкълце - можеше да отлеят още един фанар. Останал е недостатъка от G-сериите фанарът да не може да се остави отворен, освен ако не решите да го срежете или замените.

На първата платка имаме 20 детайла - елементи за крилата, два вида витла, хоризонтални стабилизатори, под и задна част на кабината и други. Проработката на детайлите е на високо ниво, може би защото матрицата е съвсем нова. При внимателно вглеждане обаче се установява, че прозират старите нитове по долната част на крилата. Други проблеми няма - разшивката е равномерна и сравнително прецизна, няма дефекти по детайлите или леяци.

На втората платка са двете черупки на фюзелажа и всички останали елементи - общо 35, като един от детайлите е маркиран да не се ползва. Разшивката е на ниво, а традиционно от вътрешна страна са дадени страничните панели на кокпита, изваяни ювелирно. Новите детайли са бомбодържател и порт за подфюзелажната камера, каквито нямаше предвидени при G-вариантите, та дори и при разузнавателния G-8. От двете страни на бомбодържателя има леки всмукнатини, а носачите му са предвидени за жлебовете на предвидената в комплекта бомба. Ако оставяте машината без бомба, или ползвате смолна такава, ще се наложи да коригирате държачите.

Като заключение - добър модел, в духа на фирмата, но е трябвало да се проработят още малко повърхностите на матрицата. доставен от дистрибутора на фирмата - "Нирахоби".