По време на Втората световна война германската армия поддържа и използва интензивно много видове товарни камиони, но без съмнение три тонният "Opel Blitz" е най-известният от всички превозни средства на Вермахта. С повече от 100 000 произведени машини, тези камиони, с характерната си светкавица на радиатора, се превръщат в символ на победите на Германия.

Чудесна кутия с гланциран капак и динамичен африкански боксарт. В кутията има инструкция и найлонов плик с детайлите. В плика намираме също и малко декално листче и прозрачен филм с фреймовете на остъклението.

Инструкцията е от четири листа във вид на книжка. На първата страница имаме историческа справка за модела, а на втората - схема на детайлите. Изработката на модела е от трета до седма страница. Графиките са много добри. На последната страница са дадени камуфлажните схеми. Цветовете са дадени по Humbrol.

Декалното листче е съвсем семпло. Отпечатано е без проблеми, макар и с доста широк филм около самите картинки. Позволяват изработването на следните машини:

1. Opel-Blitz (4x2) Typ 3,6-36 S DAK, Lybia, May 1942.

2. Opel-Blitz (4x2) Typ 3,6-36 S truck ofSS-Panzer Grenadiere Division "LAH", Kharkov, March 1943.

3. Opel-Blitz (4x2) Typ 3,6-36 S truck of 503rd schwere Heeres Panzer Abteilung, Normandy, July 1944.

4. Opel-Blitz (4x2) Typ 3,6-36 S truck of 18th Engineer Battalion, 18th Infantry Division (mot), Lithuania, June 1941.

5. Opel-Blitz (4x2) Typ 3,6-36 S truck of 501st schwere Heeres Panzer Abteilung, Eastern Front, March 1944.

6. Opel-Blitz (4x2) Typ 3,6-36 S of Panzer Division "GroBdeutschland", Ukraine, Spring 1944.

Прозрачният филм с фреймовете за прозорците е с добра прозрачност и стои мащабно добре.

Детайлите са разположени на една голяма платка и две малки.

Платка А съдържа 67 детайла - кабина, каросерия, двигател, ходова част, калници. Моделчето има чудесен интериор, но хирургическата операция по отваряне на вратите и доста сложна. Отливката е без забележки - тук-таме има леки всмукнатини, а на тавана на кабината от вътрешна страна има следи от ежектори. Двигателчето е ювелирно, но мащабно дебелите капаци ще загрозят машината, ако решите да ги оставите отворени. Ще се наложи да срежете и горната им част. На платката има и два вида каросерии. Пластмасовият детайл за покрита каросерия е доста нереално изглеждащ и препоръчвам да си изработите покривало и шпригли сами.

Две платки D - общо 42 детайла. Това са колелета, елементи по екстериора и подпори на каросерията. Последните са ювелирно фини и свалянето им от платката и последващото зачистване са доста изнервяща операция.

Афтърмаркет за модела:

- NH Detail 72-020 Opel Blitz Detail Set for RODEN kit

- CMK 1/72 Opel Blitz 4x2 Wheels, кат.№ B 72 017

В заключение - чудесен модел на тази машина. Дава широко поле за доработки и конверсии, особено при използване на опционалният детайлен сет, който позволява отваряне на капаците над двигателя, пълен интериор с опционални три вида приборни табла (с филм) и доста елементи по екстериора.