Sd.Kfz.164 Nashorn (от немското: Nashorn, със значение на носорог), първоначално известен като Hornisse, е немски унищожител на танкове от Втората световна война. Разработен е като междинно решение и е въоръжен с 88 мм противотанково оръдие. Въпреки, че е леко брониран и е с висок профил, той остава на въоръжение до края на войната и се доказва като доста успешен унищожител на танкове.

Кутията е типичен Revell - гланциран картон със странично отваряне. Чудесен динамичен бокс-арт. Върху капака намираме информация за дължината на готовия модел - 11,8 см. Отстрани на кутията има две снимки на детайли от изработен модел. Цялото това удоволствие е Made in Poland, релийз 2005 година.

В кутията има инструкция, декално листче и найлонов плик с детайлите.

Инструкцията е формат А4 от 6 листа. На първата страница е традиционната черно-бяла снимка на готовия модел, придружена с кратка историческа справка за машината. На стр.4 има таблица с необходимите цветове. Изработката на модела е дадена в 40 стъпки до стр.9. Страници 10 и 11 ни дават схема на камуфлирането и декалите.

Декалното листче е printed in Itally и съвсем скромно като размер и съдържние. Съдържа тактически номер 122, кръстове и четири собствени имена на машини Puma, Jaguar, Lowe и Panther. Аз подхождам с доста голяма резервираност по отношение жълтия цвят на буквите. Иначе няма дефекти по листа, няма и раминавания при ситопечата. Може да се изработят следните машини:

- Unbekannte Panzerjagereinheit Ostfront, 1943 - зимен камуфлаж - пясъчно-жълта основа, маскирана с измиваема бяла боя. Предлагат се четири машини - разликата е в собствените имена на установките.

- Unbekannte Panzerjagereinheit Seelower Hohen, 1945 -пясъчно-жълта основа с тъмнозелени и кафяви ивици.

Детайлите са разположени на три големи и една мъничка платки. Отливката е от пясъчно-жълта пластмаса, без дефекти и леяци. При моят модел на страничната част на долната половина на корпуса са се появили кофти всмукнатини по окачването, които ще се наложи да запълня с кит. Детайлите са над 150. Само оръдието се състои от над 20 детайла, но препоръчвам замяната на цевта с метална. Веригите са пластмасови, като са предвидени и самостоятелни тракове. Опциите се изчерпват с подвижността на оръдието по хоризонтала и вертикала и поставянето на опората му за походно или бойно положение.

Недостатъците са свързани със сравнително скромният интериор, затворените и отляти за корпуса люкове, отлятите по калниците инструменти. Като недостатък отчитам и отлятите за задната част на корпуса врати на бойното отделение, които ще се наложи да се изрежат.

Добрите новини са, че за модела се предлагат достатъчно фотоецвани детайли от Part и Extratech.

Като заключение - чудесен модел на съвсем приемлива цена.