Моделът е с каталожен номер (Vehicle Model 006) и е базиран на оригиналната трилогия от 1977, а детайлите позволяват сглобяване без лепило. Всички повърхности са проработени ювелирно, като детайлировката е наизключително високо нивоза мащаба си. Дължината на модела е малко под 10 см, което прави мащаб около 1/350.

Моделиране:

След миниатюрният Star Destroyer на Bandai, насочих усилия към "Хилядолетния сокол" - един отнай-известните космически кораби въобще. Сглобяването ми етно не повече от половин час. Няма нищо за зачистване, няма нищо за припасване. Съответният детайл се сваля от рамката, монтира се, не е необходимо и лепило. Кит също не се употребява. Всички детайли си пасват перфектно, независимо от размера. Пластмасата е доста мека, обработва се чудесно, а държачите следва да се отстраняват с ново острие. Текстурата е забележителна за размера си, като при по-грубо притискане рискувате да нараните изпъкналите части. Детайлизацията не отстъпва на най-добрите смолни производители, да не говорим, че отвява доста голяма част от тях.

След грундиране дойде ред на боята - която направих на око, използвайки акрилни Life Color. Предварително направих прешейдинг и нанесох различни цветове по определени панели. Предлаганите от Bandai стикери са много тънки и изключително удобни, но не са с износени цетове, каквито виждаме пофилма. След кратко ровене из интернет установих, че Cosmos Models предлагат декален сет, който е за конкретния модел и цветовете са точно износени и излющени. Поръчах ги, което забави проекта с около месец, но след пристигането им се убедих, че си е струвало чакането. Декалите легнаха без проблем и сега моделът заприлича на истинският "Сокол".

Финишинг:

Направих лек фейдинг с няколко вида бои, в зависимост от желания резултат. След това подчертах панелите и за финиш напръсках с акрилен сатен. Обработих тук-таме с маслени бои и съвсем фина четка.

В заключение - чудесен модел!