Без да преувеличавам - това е най-читавия и прецизен модел попадал досега в двете ми леви ръце! Заслужава си всяка стотинка! Японците са си японци.

Хората дори са предвидили коя точно част от детайла няма да се вижда и са предвидили следите от изхвъргачите да бъдат именно там... Без да искам поотчупх един детайл с ръка от платката и изтръпнах, защото по принцип ги режа с макетен нож за да не повредя детайла при отделянето му и о чудо - детайла се отчупи на точно определно място, без каквито и да било щети по него!

С две думи - детайлите дори могат да се отделят на ръка, като после разбира се се отстранят държачите. Отделно всеки по-дребен детайл има допълнителна "дръжчица" за удобство при боядисване.

Стига хвалби - модела е чудесен - който е фен на Star Wars и го няма - да го купува!

Моделиране:

Започнах с оръдията. Нарочно си пуснах филма и на стоп кадър забелязах, че цевите, които кита предлага не са с правилна геометрия. Конусовидни бяха и се стесняват към върха. Отрязах ги и ги подмених с игли от спинцовки. Така си спестих и главоболия по разпробиване.

Сглобяването премина без никакви проблеми. Отделните части пасваха с точност достойна за по-сериозна цел. Кита предлага два варианта – със спуснати колесници или в полет. Шахтите на колесниците както и самите колесници много добре направени и избора на стоящ модел също не е лоша опция.

Боядисване:

След няколко проби и грешки направих адска смес между UA 046 + UA 141на лайфколор в приблизително съотношение 10части 046 към 24-26 части 141. След нанасянето на основния цвят преминах към поставяне на декалите.

Декали:

Интересното е, че в инструкцията няма укзание за декалите - ползвах снимки и филма. Има няколко варианта при избора на декали - има и "неразскъсани" ако на някой му се прииска да направи чистак нов X Wing.

Никакъв проблем с декалите. Някой от тях обаче се нуждаят от предварително прецизно изрязване на ръбчето, което е извън цветовавата схема, за да паснат точно. След полагането лъснаха грозно. Оправих проблема с декална химия на Агама, а след като изсъхна всичко запечатах с мат лак на Лайфколор.

Състаряване:

Направих смивка с маслена боя 502 на Миг + акрил на Лайфколор Matt Black. Добавих тук-там на някой изпъкнали части ожулвания, така че да се покаже металната основа. Имитирах стичания на грес масло по усмотрение, използвайки химия на МИГ.

Накрая направих опушвания с патаинатори – сажди + дъст на агама.

Подложка:

Идеята за подложката ми дойде като разглеждах различни готови модели в интернет. Плексигласова основа, върху нея залепих картон предварително нарязан на секции, за да станат фуги, които после да подчертая за да се получи по-обемна визия. След това налепих различни видове компютърни чаркове, както и неизползваните части от самия кит. Стърчащите антени изработих от медна тел с различна дебелина. Не съм спазвал някаква конкретна схема или чертеж на Звездата на смъртта, но все пак тя е достатъчно огромна, за да позволи всякакви импровизации, така че да се получи прилична Death Star-ска визия.

Накрая залепих плексигласовата основа върху дървена дъска. Нарочно не направих кантиране и оформяне като класическа моделна подложка, тъй като възнамерявам за в бъдеще да я разширя с още секции.