Избор на камуфлаж: No. 1 acft. 27 Sec. 3 Sqn. AII-250 (Saburo Makino), Pearl Harbour, IJN Carrier Kaga, December 1941, IJN Grey

В неделя на 7 декември 1941 год., на 230 мили от Oahu, LT Saburo Makino e в кабината на своя пикиращ бомбардировач Aichi D3A на борда на самолетоносачът Kaga. Новините от първата вълна са добри, но Makino знае че втората вълна, в която участва, няма да има този късмет, и отбраната в пърл Харбър ще бъде нащрек.

George “Wheaties” Welch и Ken “Grits” Taylor нямат тези проблеми, опитвайки се да се доберат до квартирата си след бурна нощ.

В крайна сметка Makino успява да хвърли своя бомбов товар над USS Nevada, а когато вижда излитащите P-40 не се поколебава да се пристрои зад машината на Ken Taylor. Последният се спасява заради здравината на сво самолет, на който двете 7,7 мм картечници на бомбардировача нанасят само козметични повреди. Welch успява да порази машината на Makino, който рухва на главната улица. Загиват и тримата японски летци в самолета.

Признавам, големи надежди имах към Dragon/Cyber Hobby (Nr. 5045), когато научих прекрасната новина, че ще имаме D3A в 1/72, извън моделите на Fujimi. Когато заветната кутия беше в ръцете ми обаче се разочаровах, тъй като моделът изглеждаше сякаш правен на бързо, на тъмно и от няколко различни екипа, които не си общуват. Като сглобка нямаше проблем, като изключим опростения интериор и липсата на защитното въоръжение (?!). Наложи се да добавя картечница Vickers от Mini World, и да изработя от подръчни материали установката. Добавих фотоецван детайлен сет от EDUARD 73448, използвах и маска на EDUARD CX321. При изработката на модела нямаше кой знае какви проблеми, всички управляващи плоскости може да се оставят раздвижени, кабината може да е отворена или затворена. В комплекта не е предвидено бронираното стъкло зад пилота.

По отношение скучния камуфлаж не си позволих много експерименти, тъй като това все пак е палубна машина. Хиномарутата и червените полоси ги бодисах със шаблони, но вероятно трябваше да направя същото и с тактическите обозначения AII-250, които са декали и розовеят. Поради разкъсване на съответните декали, боядисах с шаблони червените ивици на обтекателите на колесниците. Когато залепих бомбите се натъкнах на информацията, че Makino е излетял само с една 250 кг бомба под тялото.