Това е чешка компания, създадена през 2017 год., чиято продукция е посветена основно на японската авиация в различни мащаби. Компанията произвежда маски в популярните мащаби 1/144, 1/72, 1/48 и 1/32, вакуумно формовани фанари в 1/72 и 1/48, както и смолни детайли в 1/72 и 1/48.

Вакуумните фанари се комплектоват с висококачествените фирмени маски.

Основното внимание на фирмата е насочено към различните видове маски. Освен такива за остъклението на моделите, Dead Design Models предлагат и маски за различните панели за достъп и люкове по крилата и фюзелажа, за хиномару, за различни елементи по фюзелажа като шахти на колесника, а от скоро и т.нар. „optical illusion” маски, позволяващи имитация на платнената повърхност на управляващите плоскости. Маските са фини, тънки и самозалепващи, с чудесен фрейминг, изрязан за конкретните модели. Те са чудесно улеснение при изработването на модели, които са в обичайния метален цвят, и на различните компоненти по повърхността трябва да се добавят различни нюанси за различните люкове и панели за достъп по крилата и тялото на самолета. Крайният вид на металнит финиш е с интересен, разнообразен и достоверен завършек. Фирмата изработва маски за светлините за кацане на някои модели, както и за навигационните светлини на върха на крилата им, маски за основният и задния колесник.

Продуктите са грижливо опаковани в найлонов плик с цип, в който има картонче с предназначението на маската – модел и производител, на гърба на което обикновено е инструкцията за употреба. В найлончето е и прецизно отрязаната висококачествена маска.

Изработването на японските хиномару е съвсем лесно с маскиране, което върху чист метален финиш изглежда много по-добре от каквито и да е декали.

Прилагането на маските е съвсем просто – отлепят се от подложката и се поставят на място върху боядисаната повърхност на модела, напръсква се съответната вариация на металната боя върху горната част на маските, след което същите се отстраняват след изсъхване на покритието.

В заключение – маските са изключително полезни, спестяващи време и лесни за използване. Продукцията на Dead Design Models покрива основната част от моделите както на водещи фирми като Tamiya, Hasegawa, Airfix, Fine Molds, Aoshima и Fijimi, но и нови имена в бранша като Special Hobby, AZ Model, RS Models и ClearProp Models. Цените са атрактивни.

Мострите са представени, благодарение на Jan Hajicek от Dead Design Models.

http://www.deaddesignmodels.com/