Nakajima B5N (съюзническо кодово название "Кейт") е японски торпеден бомбардировач, използван от Японския имперски флот по време на Втората световна война.

Проектирането на основен торпеден бомбардировач за японския флот започва през 1935 година. През 1937 самолетът на компанията Накаджима извършва първия си полет, и още същата година започва да изпълнява бойни задачи като стандартен бомбардировач над Китай. Пълното название на новия самолет е Палубен бомбардировач тип 97. Иновациите в машината са спускаемият колесник, сгъваемите криле, обтекаемият кожух на двигателя и възможността за настройка на скоростта на витлото. Бойните задачи над Китай обаче издават основната му слабост, която е присъща за всички японски самолети - липсата на бронелистове и защита за горивните резервоари го прави лесен за сваляне. Командването на флота решава да не добавя тези необходими елементи (защото самолетът би станал по-бавен), а издава заповед за създаването на по-мощен двигател. Смятало се е, че по-бързият самолет би избягал от вражеските изтребители по-лесно, което да компенсира липсата на защита. Новият сериен модел, B5N2, включва много по-мощен двигател и редица други подобрения, и замества B5N1 през 1939. Именно този вариант е използван за нападението над Пърл Харбър. Други самолети от този вариант потапят американските самолетоносачи Йорктаун, Лексингтън и Хорнет чрез торпедна атака.

B5N са използвани като база за създаването на Накаджима B6N. След като той влиза в употреба, B5N остават на служба като тренировъчни и противоподводникови самолети. Някои са били оборудвани с радари и детектори за магнитни аномалии. През 1945 всички оцелели B5N са преоборудвани като камикадзета, което е една от причините нито една цяла машина да не е запазена след войната.

Кутията е с гланциран капак и чудесен бокс-арт.

Отливката на модела е от сива пластмаса, с фина гравировка и достатъчно добър интериор. Картечницата обаче е за смяна. Около част от детайлите се забелязват леяци, които обаче се отстраняват лесно.

Моделът включва общо 44 детайла от непрозрачна пластмаса и 4 детайла от прозрачна. Фанарът на кабината е от една цяла част и определено трябва да се смени с вакуумен такъв.

Декалите са много хубави, но изглеждат дебели. Позволяват изработването на три модела на самолета:

- Aircraft carroer "HIRYU" Flying Group, Pearl Harbour, 7 dec.1941

- Naval 12th Flying Group, China, 1940-1941

-Cmdr.Fuchida, Aircraf Carrier "AKAGI" Flying Group, Indian Sea, Apr.1942

Цветовете в инструкцията са дадени с наименование и каталожен номер от Gunze Sangyo

В заключение - чудесен модел, нищо че матрицата изглежда е стара. Ако го допълните с фотоецван интериор и екстериор, ще си имате едно малко бижу. Миниманият афтърмаркет включва:

B5N Kate, 1/72 Pavla, кат.№ V7246 - вакуумен фанар

B5N Kate, 1/72 Eduard Express Mask, кат.№ XS 119, за модела на Hasegawa

B5N Kate, 1/72 Eduard, кат.№ 72 240, за модела на Hasegawa