Представям ревю на една машина, която ми донесе Дядо Коледа, а именно немски влекач Sd.kfz.7/1 с монтирана 2cm четирицевка (Flakvierling) и допълнително брониране на кабината.

Първоначално са монтирани 100 четирицевки на шаси на 8-тонния влекач Zugkraftwagen, по поръчка на Луфтвафе и така се ражда конкретната машина. Общо са комплектовани 800 машини от този тип до края на продукцията през Декември 1944. В началото системата се е монтирала директно върху каросерията, но впоследствие се е слагала заедно с целия лафет-така е можело да се сваля от шасито и да се използва самостоятелно. Допълнително на някои машини е слагана допълнителна бронировка на кабината и щит пред радиатора. Бронираните кабини са били два типа-с отделни нитовани плочи и с цели, огънати плочи. На каросерията падащите странични прегради са били два типа-дървени и с метална мрежа. Разликите между небронираните и бронираните машини са много, но няма да ги описвам подробно.

Самият модел е за мен много атрактивен, качеството на отливките е на нивото на Драгон-отлично. Имаме също две предни гуми от DS материал, Magic tracks за веригите, фотоец за мрежестите прегради и някои други елементи, прозрачни части за фаровете и предното стъкло, което няма да се използва. Декалният лист е подробен, с отделни цифри за регистрационните табели, което позволява да се направят много варианти. Дадените схеми са шест:

-Unidentified Unit, Eastern Front 1943;
-Unidentified Unit, Eastern Front 1943;
-Unidentified Unit, Eastern Front 1943;
-Unidentified Unit, Eastern Front 1943;
-2nd Panzer Division, France 1944; -Тук има печатна грешка, машината е на 2 SS "Das Reich";
-Unidentified Unit, Normandy 1944.

Предимства-атрактивна машина,отлично качество на отливките, добро възпроизвеждане на цевите, наличие на подробно шаси и двигател.

Недостатъци - най-големия недостатък е, че всъщност от Драгон са пропуснали да сложат детайлите за едната кабина (нарочно или не :) ), т.е. тази със нитованите застъпващи плочи. Което позволява направата на само 4 машини от дадените в инструкцията. Също липсва задната седалка зад кабината и стойката за пушките, която трябва да е там. Не че не могат да се изработят, но липсата е досадна.

Между ребрата на радиатора няма отвори, което обаче няма да си личи ако сложите бронирания щит.

Не е включено ремарке за муниции.

Липсващите детайли ги има на платка G от модела 6542-Sd.kfz.7/2, така че ако искате да направите другия вариант на кабината ще трябва да се свържете с Dragon.

Като цяло отличен модел, с изключение на липсващите (или невключените-нямам представа кое от двете :) ) детайли за единия вариант и както винаги объркващата инструкция. Единствено като афтърмаркет може да се сменят цевите с метални, но не е задължително-по предпочитания.