След бойното кръщение на първия танк през 1916, британския Mark I, настъпва нова ера в механизираната война. Последват френските Schneider CA1 и Saint Chamond, които обаче не оставят добро впечатление поради тяхната тромавост и ниска проходимост. Полк. Жан-Баптист Естиен предлага да се разработи по-опростен и евтин вариант на танк, като се обръща към Renault за тази цел. Въпреки, че не са разработвали въоръжение досега, фирмата предлага един доста революционен и напреднал за времето си дизайн, който обаче не се възприема първоначално от висшите френски армейски управници. Не след дълго обаче новият дизайн е пуснат в производство, тъй като си проличават очевидните му предимства.

Произвеждат се два варианта: с лята и нитована купола. Въоръжението се е състояло от 37 мм оръдие Poteaux или 8 мм картечница Хочкис. Произведени са около 6000 бройки, включително американски и руски копия на дизайна. Танкът е използван от редица държави в поредица от конфликти като Първата Световна, Руската гражданска, Полско-Съветската, Зимната война и т.н.

Самият модел е в относително малка кутия с горно отваряне на капака. Платките са от светлокафява пластмаса, всички части са перфектно отляти. Веригите са трак по трак, сглобяват се чрез нащракване, като трябва да се внимава да не се прилага много сила. Има също малка платка с фотоец, както и декално листче плюс няколко метални елемента за окачването.

Най-интересното е включването на малка диорамка, която е доста добре направена. За сметка на това е премахнат пълния интериор от предишната версия (TS-008), но пък цената е двойно по-ниска. И двата варианта за въоръжение са включени като картечницата може да се направи отделно от танка на предвидения триножник за нея.

Инструкцията е много добре направена, тип книжка, гланцирана, с много обширна информация за танка на Английски, Руски, Японски и Китайски. Стъпките са последователни, ясно показани. Накрая са дадени цветни схеми за две маркировки, като боите са дадени с номера на Vallejo:

-2nd Platoon, 1st Company, 344th Tank Battalion, 304th Tank Brigade, US Army, Verdun, October 1918
-Tank Units, Northeastern Frontier Defence Force, Nationalist Revolutionary Army, China, 1929

В заключение - страхотно моделче, включването на диорамката е много свежо решение от страна на MENG, чудесна инструкция (предполагам няма грешки, но това ще си проличи при сглобяването). Единствено пружинките на окачването ми се виждат малко рехави в сравнение със снимките на реалния танк, но може би няма да е трудно да се изработят.