Sturer Emil е прототип на немски унищожител на танкове от времето на Втората световна война. Шасито на танка е базирано на прототипа на Хеншел — VK3001, а въоръжението е 128 mm K L/61 танково оръдие на Рейнметал.

На 1000 м оръдието пробива 150 мм, а на 2000 - 120 мм. Теглото на машината е 35 т, бронирането 50 мм челно, 30 мм странично, отгоре е открито, мощността на двигателя е едва 300 к.с., което обуславя не повече от 25 км/ч максимална скорост.

Общо два екземпляра са построени преди да се прекрати програмата, и двата участват доста успешно в бой още през есента на 1942 година. Едното по-късно е унищожено в бой, а другото е пленено от руснаците и днес може да се види в Кубинка. В момента на пленяването му пръстените на оръдието наброяват 22 унищожени танка.

Благодарение на "Нирахоби" и олеквайки със сумата от 23 лева, заветният и дълго жадуван модел най-после е пред мен.

Кутията е с капак, гланцов картон, боксарт с изобразен изработен модел на машината, а отстрани - обичайното инфо и цветни схеми. Моделът е релийз 2005 година.

В кутията откриваме найлонов плик, в който грижливо са опаковани други три найлонови плика с детайли, отделен детайл за долна част на корпуса и детайл за бойното отделение. Малко декално листче изчерпва възможностите за разнообразяване на машината, а инструкцията е тип "чаршаф" от осем страници. Изработката на модела е дадена в 12 стъпки. Схемите са разбираеми и изпипани доста добре. На гърба са дадени двете камуфлажни схеми - изцяло танково сиво, единият вариант е без 22 пръстена за постигнати победи на дулото, а вторият е с обозначенията.

Декалното листче е съвсем малко, няма разминавания, но прави впечатление "играенето" на контрастната линия между белият и черният цвят на кръстовете.

Веригите са резинови, черни на цвят, пластични и меки, и с много добра текстура.

Самите детайли са отляти от сива пластмаса. Долната част на корпуса е с укрепващи ребра, отливката е без забележки, евакуационните люкове са отляти за корпуса.

Бойното отделение е добре отлято, без забележки, предвидени са укрепващи отливки в горната част, които да предпазват от деформиране на геометрията. Нитовете са фини, но капакът отгоре е отлят за корпуса.

Голямата платка А съдържа общо 40 детайла - елементи от интериора на бойното отделение, елементи за оръдието, водещи ролки и ленивци, маска за оръдието. Няма леяци или разминавания между матриците. Текстурата на детайлите е фина и подробна. Всичко обаче е отлято по местата си - снаряди, стойка за неподвижно закрепване на оръдието.

Платка В съдържа 17 детайла - горната част на корпуса, елементи на интериора, противооткатни механизми, елементи от екстериора. Отливката е без забележки. Ежекторите са поставени от вътрешната част на елементите. Разбира се, всичко обаче отново е отлято по местата си - гранати, картечни пистолети, шанцов инструмент, трупчета за криковете, пожарогасител. Да не говорим, че калниците са съвсем гладички, а снимките недвусмислено показват, че са имали релеф.

Две платки С - 2х21 детайла - ходова част - опорни ролки, водещи ролки. Много добра текстура, следите от ежекторите са от задна страна на детайлите. Горните опорни ролки са отляти вертикално спрямо равнината на платката, което позволява по-доброто им отделяне и обработка.

Като заключение - доста опростен модел... но за съжаление единствен в 1/72.