Дори не подозирах, че ще имам в „склада” си модел на кораб. Причините да стигна до това, да държа кутия с модел на кораб, беше едно импулсивно желание да имам „Титаник”, но без да се впускам в авантюри по изработване на шедьоври. На първо четене ми попадна обява в група за продажба на стендови модели във Фейсбук. Цената изобщо не беше атрактивна, още повече, че в Aliexpress за тези пари можеше да си купя три. Продавачът обаче усърдно твърдеше, че ги разграбвали като топъл хляб, и не смогвал да продава, което си беше откровена лъжа. Още повече в съвсем ситния мащаб 1/700. И тогава започнах да дебна в Aliexpress за „Титаник”. Изборът ми падна на точно този модел, защото първо е малко по-голям – 1/550, второ – предлага се с двигателче и осветление (кой знае какво ще ми хрумне нататък), и не на последно място – в кутията на съвършено непознатата фирма стоят всъщност отливките на HOBBY BOSS/TRUMPETER. Единствената разлика е поразмазаната инструкция и добавеното листче с необходимите доработки за да си имаме плаващ модел. Цената беше абсолютно приемлива, дори по-ниска от продажбата на оня всезнайко във Фейсбук, а моделът дойде за три седмици.

Кутията е около половин метър дълга и наполовина толкова по височина. Дъното и капака са от твърд оребрен картон /велпапе/, като капакът е с гланцирана повърхност, за да може да се отпечата красив боксарт отгоре и исторически снимки на кораба отстрани. Надписите са повече на китайски и по-малко на английски. Кутията е издържала на пътуването от Китай, което говори  добре за здравината и, въпреки, че на пръв поглед не изглежда добре.

В кутията имаме инструкция, пликове с пластмасови детайли, два плика с допълнителни материали (които ги няма в комплекта на HOBBY BOSS/TRUMPETER), декален лист, както и гланцирана цветна брошура на MiniHobbyModels, от която научавам, че предлагат от самолети в масовите мащаби, кораби, подводници, бронетехника, та до бои, четки и лепила.

Инструкцията е тип книжка, черно-бял печат, състояща се от четири листа. На първа страница имаме репродукция на кораба, кратко описание на английски, както и списък с имената на необходимите бои. Няма референции към конкретни производители. От втора до пета страница са единадесетте стъпки за изработване на модела. Копирани са доста размазано от оригиналните инструкции на HOBBY BOSS, и са се получили по-ситни. На шеста страница имаме упътване (само на китайски) и схеми как да си задвижите кораба.

Декалното листче е съвсем малко и съдържа флагове и надписи, отпечатани без разминавания или забележки.

Най-големия детайл е корпусът, отлят на една цяла част от тъмно сива пластмаса. От вътрешна страна има отливка за батерии и за двигателчето. Отвън текстурата е грубовата.

В три найлонови плика, индивидуално опаковани, намираме рамките с детайли, отляти от бяла пластмаса.  На пръв поглед няма дефекти, детайлите са леко грубовати, но е нормално за мащаба. Следи от ежектори има само от вътрешната страна. Всички детайли си имат необходимите фиксатори.

Платка А има 43 детайла – палуба, комини, кормило и други. На платка В са основата на стойката, редна палуба, лодки и балки, мачти и др. – общо 29 детайла. Лодките вероятно са с платнища, защото вътре нямат нищо. Лодбалките са отляти на обща основа. На платка С имаме общо 22 детайла – горна палуба, витла, табелки, скоба за двигателчето, въжени стълби към мачтите – естествено плътни. Средното витло, което трябва да се задвижва в нестендов вариант, е с четири лопати, останалите – с три. Няма люкове и врати по надстройките на тази палуба, пък и на другата.

В запечатан найлонов плик намираме схема за опъване на кабелче, кабелчета с две лампички, както и картонче с намотан черен конец за въжетата.

Другият бонус е в отделно запечатано найлоново пликче – ел.двигателче, ос, пластинки за батериите, винтове, ключе. В инструкцията е посочено, че ключето се монтира вътре в корпуса, като за тази цел горната палуба не се залепя.

В заключение – за 20 лв. получавате модел на любимия кораб, който може да доработвате до Второ пришествие, да сглобите и поставите веднага във витрината, или дори да сглобите и пускате в басейна с децата.