След мъките с модела на DRAGON, реших следва да се лекувам с друг модел. Какво по-добро лечение от паралелна работа по модел на същия самолет, но от друга фирма? Моделът на HASEGAWA е един от първите в "склада" ми, като дори нямам спомен кога точно съм го купувал. Единствено зная, че беше една от първите ми поръчки по интернет от чуждестранен магазин. На пръв поглед платките изглеждат добре, като изключим съвсем плитката разшивка, която се губи на места. Друг проблем е аскетичния интериор, което веднага беше "излекувано" със смолен кокпит на AIRES И тъй като чехите имаха в каталога си и управляващи плоскости за същия модел - закупих и тях. Ауспуси от Quickboost прибавих на много по-късен етап. Моделът е с предварително оцветен фанар, като за съжаление от вътрешната страна си е с цвят на натурален алуминий, което не ме устройва. По тази причина реших да се боря с вакуумен фанар. Останаха и куп части от Ki-100 от FINE MOLDS, като капаците на колесника определено ще ми влязат в употреба - тези на HASEGAWA са съвсем плоски и без никакво загатване на текстура.

Ще ползвам декалите от комплекта на DRAGON. Някъде бях прочел, че конкретната машина е била първата, на която е летял командир Кобаяши. Повечето източници обаче посочват, че пилот е Суми Тадао (1916-1985). Пилотът е свалил пет (!) B-29, повредил четири, както и е записал победа над P-51. В статията обаче посочват, че е летял в 56 Sentai. След малко ровене установих, че от 1941-ва пилотът е летял в 244-ти, а от декември 1944 год. е прехвърлен в 56 Sentai. Не успях да намеря дати на победите му, за да преценя в коя част е бил тогава.

Моделиране:

Всичко започва с минидрил... В случая свалих набързо задната част на кабината от фюзелажните черупки, изстъргах и пластмасата пред пилота. Установих, че съм загубил надмоторния капак от комплекта на DRAGON (там има два - за съответните варианти), който можеше да ми послужи да оставя моторното отделение отворено - така щяха да се виждат картечницитеи всичко пред кабината, но ще го мислим нататък. Преразших разшивката по фюзелажа. Установих, че смолните управляващи плоскости от AIRES с 1:1 с пластмасовите, което веднага ги запрати обратно в "склада". Оставих само вертикалното кормило, като изрязах пластмасовото подобно, направих вътрешни жлебове и засега пасва добре.

Тъй като HASEGAWA твърдо са решили този модел да е с подкрилни резервоари, като съответно са отляли пилоните им, аз реших съвсем на инат да го построя без такива. Още повече, че дадените в комплекта са ужасни. Имам едни бамбукови от Ki-100, но не открих референции с такива. По тази причина пилоните минаха под ножа. Изшлайфах съответните части и оправих разшивката. така и така стържех, изтъних пластмасата от вътрешна страна на долните полукрила в района на отвора за гилзи. Това ми позволи да премахна пластмасата, която го затапваше.

Въоръжен с минидрил и нагазил в пластмасови стружки, оправих рехавите канали за картечниците над двигателя, но по-късно установих, че леко съм се поувлякъл и съм ги направил широки. Което тепърва ще коригирам.

Смолата на AIRES вече беше пожълтяла от старост, но при сухата сглобка (естествено!) се оказа че кокпита няма да се събере лесно. В инструкцията чехите дават как се сглобява кокпита, но нито думичка или картинка къде точно трябва да стои в пластмасовия модел, поради което започнах да търся дали някой се е блъскал преди мен с този проблем. Не открих. Установих също,че ако монтирам носещия детайл на мястото, където би следвало да изрежа отвор в пластмасата за патронните кутии, то няма как да събера картечниците над него. Ще опитам евентуално да изтъня съвсем пластмасата, но ако не стане, ми хрумна идеята да отрежа изцяло горната част на фюзелажа, да монтирам смолен DB-601, и да захвърля машината на някоя прашасала писта...

Намерих в "склада" си чисто новичък DB-601A, за който сякаш е грехота да се ползва само горната част, но някак ще го преживеем. Това, разбира се, ми даде зелена светлина за касапницата, която последва. И някак между другото реших, че неверните шахти на колесника си ме дразнят. Та за нула време им подготвих замяна.

Не знам AIRES точно по кой модел Ki-61 на HASEGAWA са си правили смолата, но определено не е за този. Много пилене, изтъняване на фюзелаж, изтъняване на смолни елементи, та накрая и припасване.

Добавих вакуумен фанар. Работата по него ми отне около час.

Проблемите със смолния интериор на Aires дойдоха, след като установих, че дадените картечници са четири, вместо две. После установих, че са доста по-дълги и нямат нищо общо с японските 12,7 мм Ho-103. Нямат нищо общо и с картинката в сайта им. Писах на чехите и те ми пратиха замяна... пак същите четири. При внимателно вглеждане установих, че в комплекта вместо 12,7 мм Ho-103 се предлагат 20 мм MG 151. И това откакто е пуснат в продажба. Чехите изведнъж изгубиха интерес към случая и спряха да ми отговарят.

Междувременно изготвих от парче прозрачна пластмаса липсващия фар на крилото, като изрязах гнездо и го монтирах. Очеизваден пропуск на Hasegawa.

Наложи се да поръчам .50 Browning M2 от MiniWorld - японските картечници по принцип са били техни копия и в този мащаб не се вижда разлика.

Финишинг:

Грундирах с Alclad2, боядисах с различни нюанси алуминий от същата фирма и боядисах белите, червени и жълти бандове с акрилни бои на LifeColor. Наложи се да боядисам и ивиците над клапите, тъй като нямаше предвидени декали. Самите декали от Hasegawa останаха неизползвани. Замених ги с по-пресни от "склада".

След налепяне на дреболиите, обработих с масла и патинатори.