FW-190 е бил тестван като платформа на много видове въоръжение. Интересна е историята на BV-246 - управляема планираща бомба, която е трябвало да замести Fieseler Fi-103 (позната ни като V-1). Предвиден е вариант на Ju-88, който да може да носи до три планиращи бомби. През юли 1943 година в Karlshagen е получена заповед за продължаване на тестовете с Ju-88, а след неговата загуба, те продължават на FW-190. Планираната продукция от планиращи бомби обаче е проваляна неколкократно. Между юли 1943 и юли 1944 год. общо 238 BV-246 са тествани с различни системи за контрол. Тестовете с FW-190 са прекратени преждевременно поради унищожителна въздушна атака, при която са загубени последните 29 планиращи бомби. Всичко са построени 1100 BV-246. Планиращата бомба е с дължина 3,53 м, разпереност 6,41 м, диаметър 0,542 м и тегло 730 кг. Масата на експлозивният заряд е 430 кг.

По отношение историческия прототип - тук е доста трудно, тъй като тестове са провеждани и с А-8 и с F-8. Има един безличен борд, който определено не ми допада, та вариантът е или да се придържам към декалите от версията F-8, или към Luft 46. Добре е да отбележа още в началото, че външните крилни оръдия на тези машини са били свалени - предполагам заради теглото.

Моделиране:

Използвах смолен интериор от CMK и клапи от EXTRATECH. Интересно, че в кутията има други декали (в сравнение с другите ми два комплекта от този вид) - водят се каталожен номер 04135-0240D, като същите добавят още един вариант на F-8 с BV-246.

Работата започна с обичайните кълцания и шкурене, като този път под ножа мина и долната част на крилата. Определено клапите на EXTRATECH ме изпотиха, но иначе изглеждат добре.

Никакви други притеснения или доработки, освен недостатъците на комплекта, за които всички знаем. Които коригирах по съответен начин - калпавият фанар - изрязах и замених с вакуумен от CMK; фугата между горната част на полукрилата и фюзелажа - по обичайния метод с 0,2 мм пластмасова вложка. Кокпитът е смолен от CMK, но за този модел отново предпочитам затворен фанар. Стълбичката за пилота съм я монтирал в горно положение.

Финишинг:

Грунд, прешейдинг, цветове на LifeColor. Стандартна схема - RLM 74, 75, 76, с жълти бандове на показаните в схемата места. Тъй като обичайно декалите с линиите по крилата ми играят номера, след продължителна медитация, реших да ги направя с шаблони. И после, така и така започнах с шаблони, направих и кръстовете. Декалите в комплекта се оказаха ужасни - твърди, с жълтеникав слой, с широк филм около символите, късащи се при най-малкото усилие... За сметка на това прилепнаха доста по-добре от "обикновените" ревелски декали.

Накрая постепенно събрах всички елементи за да получа крайния резултат. Обработката е с масла, филтри и пигменти.