Моделите са на Revell и матрицата е до болка позната, с всички негови плюсове и минуси. Афтърмаркета е от комплект на CMK с кат.№ 7014 плюс още няколко дреболийки.

Кратка ретроспекция - Един от най-важните приоритети, изведен при бойните действия през Втората световна война, е бил отрязването на военните доставки по море. Предвид липсата на сериозен немски флот е решено тази задача да се поеме от авиацията. За съжаление Luftwaffe е зле екипирано да се справи с подобен род задачи, поради което в определени случаи се залага ... на импровизацията. В случая за торпедоносец е избран FW-190 A5/U14 и е започнато преоборудване. На първо място е повдигнато задното колело, добавен е нов тип държач за торпедото, а кормилото за посока е с увеличена площ за подобряване на стабилността в полет. С навлизането в производство на F-8, цялото това преоборудване е прехвърлено върху такава машина. За съжаление не е известно колко точно машини са преоборудвани като торпедоносци. Един самолет е предаден на KG-200 за тестове. През Януари и февруари 1945 год. 2-група на KG-200 провежда единични нощни атаки срещу британски бойни кораби в Скапа Флоу. Когато през април 1945 година KG-200 на практика е разформирована, останалите самолети преминават на директно командване на Германския Райх. С капитулацията на Германия се прекратяват и морските мисии от Flensburg.

Та така. Колкото и да се старах, не намерих снимка на F-8/R-14. Най-разпространените снимки на торпедоносци са на FW-190A-5. Ударих на камък и с търсенето на код G+ (Wr.N. 6188) и A3+HV (Wr.N. 586515) - така са дадени в декалните варианти от производителя.

Безспорно за фоке-вулфите от KG-200 в края на войната се носят най-различни предположения какви бомби и торпеда са носели, и дали... Говорим примерно за торпедо BT-1400 и бомба C 1000 "Hermann". Така или иначе ще се придържам към представените в комплектите декални варианти, като тази от KG-200 ще въоръжа с торпедо LT F 5b, а другата - с BT-1400.

Разбира се, за последната ще трябва да поставя и FuG-101 под крилото.

Моделиране:

Задължителен е хирургическият елемент с отстраняването на задната част от фанара, както и козирката над приборното табло. В добавка канибализирах и едно торпедо BT-1400 от комплекта Ar-234C. Следващата стъпка при преодоляване на трудностите, е фугата (около 0,6 мм) между горната част на полукрилата и фюзелажа. Решава се по стандартния начин - 0,2 мм пластмаса, изпилена до повърхността на крилото.

REVELL хубаво са предвидили възможност за стандартен или изпъкнал фанар, но са предвидили тилното брониране само за нормалния фанар. Проверих и в другите модели - варианти на FW-190A/F от фирмата - има единствено бронирането за стандартния фанар. В крайна сметка реших да няма отворен фанар. На първо място - никак не ми допада, на второ - вакуумния фанар пасна сравнително добре и не ми се реже. Канибализирах тилната броня от комплектите на EDUARD, които ще са с броня от другия тип.

Финишинг:

Грундирах с Alclad2. Боичките са акрилни на Life Color. Основни RLM 74 и 75 отгоре, с петна от RLM 81, а отдолу - RLM 76.

Декалите си бяха доста старички и определено ми създадоха главоболия. Препоръчвам кръстовете да се пръскат с шаблони, същото и за очертанията, където не трябва да се стъпва, от горната страна на крилото.

Цевите на крилните оръдия са изработени от игли за спринцовка (моделът с BT-1400 е с премахнати външни оръдия), стъпенки, антенки, индикатори за позицията на основния колесник (от изтеглен литник). На машината с BT-1400 са добавени антенките за височинния радар FuG 101 (скрачбилд).

Моделите са довършени с маслен бои.