Вариантът А-8/R-11, за разлика от чистия А-8, е имал двигател BMW 801 TU и модифицирано въоръжение с две MG 131 и четири MG 151/20 оръдия. От лятото на 1943 год. започва прилагане на система на нощните изтребители, която дава възможност на дневни изтребители да извършват нощни прехвати, водени от наземен радар. Системата е наречена "Дива свиня". От 1944 год. новият експериментален нощен изтребител с борден номер 10 прави изпитания с различно радарно оборудване - FuG 217 Neptune J-20 или FuG 218 Neptune J-3.

Вариантът R1 е самолет с два подкрилни контейнера WB 151, всеки с по две 20 мм оръдия MG 151. Като афтърмаркет се спрях на FW-190A Interior set for REVELL от CMK с кат.№ 7014. Основната причина - че в сета се предлага вакуумен фанар. В допълнение имам комплект от EXTRATECH с кет.№ EX 72-046, който ще ползвам частично само за елементи на екстериора.

Необходимо е да се отбележи, че при тази модификация са премахнати външните крилни оръдия. Това може да мине незабелязано в инструкцията от REVELL.

Моделиране:

Ауспусите изработих от месингови тръбички с диаметър 1 мм на Albion Alloys.

Единствен проблем се оказаха междините между фюзелажа и горната половина на крилата.

Финишинг:

Боядисването е с акрил на LifeColor. Използвах и маслени бои за окончателната визия.

В заключение - чудесен модел, като изключим нескопосаният фанар. Но ако имате вакуумен такъв - получава се страхотен резултат.