Сглобката на детайлите изискваше доста пилене, шкуркане и китване докато напасна отделните детайли. Изненадата ми бе пълна, когато отделях отделните елементи от държачите им и те започваха плавно и постепенно да се изкривяват на няколко дни. Явно това явление се дължеше на стара смола, криви матрици или бог знае там още какво. Наново съм правил или допълнител съм поставил- интериора в двете кабини, средните подпорни стойки на горното крило, тримерите на елероните на горното крило, витлото, гумите, изспускателната тръба, обтяжният такелаж.

Боядисването бе най-деликатният момент имайки предвид автентичност на окраската, маркировка и обозначения. В инструкцията бе дадено моделът да се боядиса изцяло с РЛМ-66. Да, ама не. Гледайки снимки на нашите Бюкери 131 забелязах, че тя е от два цвята - отгоре по крилете, носещите плоскости и малко под средата на двата борда на тялото е светъл - т.е. РЛМ-02, а отдолу тъмен - РЛМ-66. Капота на двигателят е сребрист, като в завършек за да му придам по-реалистичен вид го полирах със сребърна метална паста. Обозначенията по самолета- гражданската регистрация е пръскана през шаблон. Много хитър начин за това как да я направя без много работа ми хрумна в процесът на работа. Резултатът - повече от добър. Цифрите 26 на опашката са декали. Допълнително поставих по тялото и крилете на самолета някои дребни технически надписчета.

При тонировката на модела се съобразявах, че това хвърчило в по-голямата си част е от платнена обшивка, която лесно и бързо изгаря, както и от факта, че това са били учебни и тренировъчни машини за висш пилотаж, които постоянно са се използвали.

Период към който е съобразено изработването на модела - 31.08.1939 г, Школа за Висш пилотаж, летище Карлово, Въздушни на Негово Величество Войски.