Представям Ви гордостта на българските музейни самолети- експонати- единствения в света Арадо Ар-196, от най-масовата серия А3, във вид на модел, в мащаб 1/48. Моделът е на фирма МРМ, лимитирана серия и ми доставена през 2005 г от мой познат от чужбина. От сега да ви кажа, че цената от около 90 лева, която платих за модела, въобще не оправда това, което открих вътре. Моделът бе излят на стара матрица, под ниско налягане, много грубо, като част от детайлите почти се бяха слели с рамките, а отстрани на дурги имаше огромни и груби слитъци. Но, както се казва- целта оправдава средствата. Матрицата предлагаше два варианта на самолета- с един основен поплавък и два малки крилни, и разбира се варианта А-3. Имаше и малък комплект смолни детайли в кутията. Още при започване на работа изхвърлих около 35-40 % от детайлите, които не ставаха за нищо. Работата по модела протече доста трудно и с много нерви, като се налагаше доста интервенция от моя страна, за да се получи желания резултат. Именно поради това и не направих отворена пилотската кабина на самолета.

За достоверна работа по модела ползвах детайлни снимки на оригиналния екпонат от Крумово, които си направих при посещението си там. Самолета е бил на въоръжение във Въздушните на Н.В. войски, в 161- о водосамолетно ято на водолетище Пейнерджик, край Варна, под бял борден номер 3 и ид. № 3/ 7096. На 17. 08. 1952 г тази машина претърпява авария при учебен полет над Черно море, но се приводнява успешно, изтеглена на буксир до брега и прибраха в хале за ремонт, който така и не е бил осъществен. може би това е била щастливата случайност самолета да не бъде нарязан, а съхранен и сега да бъде един прекрасен и много ценен музеен експонат.

Моделът е боядисван с ареограф Паж- ВиЕс (не помня колко) с бои Модел Мастер в цветове РЛМ 72, 73 отгоре и РЛМ 65 отдолу. Жълтата окантовка е РЛМ 04.

Самолета е тониран, но внимателно, като се съобразявах с факта, че в България те са пристигнали чисто нови, в сандъци и тук са били сглобявани, а и предвид това, че въпросната машина е хидросамолет и излита и каца във вода.

Декали на самолета- андреевски кръстове, борден номер, емблема на ятото и триъгълник- пръскани и състарени след това шаблони. Всички останали служебни надписи- от комплекта на модела, които единствени се оказаха на нужното качество.

Моделът съм лакирал със гланц лак на Хъмброл, така, както е по инструкция на РЛМ за хидросамолетите на Луфтвафе и състарил, вследствие на експлоатацията с мат лак, пак хъмбролски. По поплавъците и част от самолета, където пръска от вода, умишлено съм състарил боята с патинатори и пастели, имитираща корозийния ефект от солената вода.

На долната страна на поплавъците съм направил и двата червени отвора на отсеците, в които се съдържат медикаменти за първа помощ, коняк и шоколад, при авария на самолета в морето.