sWS се произвежда от м.декември 1943 до м.март 1945 год. от Bussing-NAG и Tatra. Влекачът е предназначен да замени Sd.Kfz.6 и Sd.Kfz.11. Произведени са само 825 броя. Всяко возило има бронирана кабина (от 8 до 15 мм). Малък брой sWS получават монтирано 37 мм зенитно оръдие (3.7cm FlaK auf sWS) и 150 мм установки Nebelwefer ((15cm Panzerwerfer 42 auf sWS). Голямата част от машините имат монтирана кабина тип камион, като от средата на 1944 год. започва производството с фабрично монтирана бронирана кабина, като модификацията е позната като Gepanzerte Ausfuehrung. След войната sWS се произвежда в Чехословакия като Tatra T809.

Въпреки, че на платките изглежда страхотно, моделът нямаше да се получи, ако не бях ползвал фотоецваният комплект на NH Detail с кат.№ 72-027.

Шорт-ръна (платката със сиви детайли) е с много груби и дебели държачи. Пластмасата е чуплива, а детайлите дебели. Частите с широки повърхности са доста неравномерни. Искат яко шкурене и корекция.

Платката с белите детайли - действително там нещата изглеждат по-добре. Но само изглеждат. Да, сглобките са чудесни и всичко пасва, но си иска яко зачистване, тъй като си личи пространството между двете матрици. Самата пластмаса стои по-скоро като нещо еластично, не е крехка, но има доста всмукнатини. Следи от ежектори има навсякъде...

Наложи се малко скрач по рамата, тъй като последната е ужасно опростена. За съжаление не се реших да отрежа целия под и да го заменя с подходящи цилиндрични елементи за окачването.

Боядисването е с LifeColor, използвах различни филтри и маслени бои.

За въоръжението използвах смолен комплект Drilling от CMK и Niebelwerfer 42 от S-Model.