По време на война една от най-сложните задачи е снабдяването на фронтовата линия. Това важи с пълна сила и за втората световна война. Трудно е защото врагът напада всяка подвижна единица опитваща се да достави нужното на своите бойци. Едно от решенията на този проблем е създаването на брониран локомотив за нуждите на армията, понеже железницата е незаменима по количество пренесени товари на сушата, а като цяло е на второ място след корабите.

Представеният от мен модел е на съветски парен броневоз в мащаб 1:72 на фирмата UM. Матрицата е типична за фирмата не е много подробна, пълна липса на интериор и капаците не са предвидени да могат да се монтират в отворено състояние но за сметка на това изработката е чиста и доста точна. Има 7 платки с пастмласови детайли ( някои от които не се използват), дадени са и 3 релси, както и 3 платки с фотоецвани части.

При сглобяването на самия локомотив намах никакви проблеми. Частите пасваха идеално, както пластмласовите, така и фотоецваните, които са наистина много. Но за мое огромно съжаление на веше същото и при тендера. Там срещнах много проблеми още с пластмласата и при фотоеца се наложи да изработвам един цял и доста голям детайл наново. Единствената доработка, която съм направил на локомотива е да му поставя фарове на Елф.

След сглобяването дойде ред на грундирането първо използвах метал праймър на гънзе, и след това пръснах целия модел с грунд на Alclad. За същинското боядисване използвах само и единствено бои на лайфколор, като за цветовата модулация забърках около 4 или 5 тона на зеленото. Когато приключих с аерографа използвах четка и много светли цветове за да изветля някои дребни детайли, като панти, дръжки и т.н. Разбира се за засилване на цветовите ефекти използвах и масла на MIG, като ги нанасях по различен начин, с което постигнах различен финишинг. Примерно предварително разредено масло направих Rainmarks. Последният етап от изработката на самия модел беше нанасянето на смивка пак на MIG.

Поставката беше за мен истинско предизвикателство, понеже не бях правил никога подобно нещо. За изработката много ми помогна летния стаж, който искарах това лято в БДЖ, организиран от техническия университет. Първо доста наблюдавах и снимах и после измислих как да ставе.

На една предварително лакирана дъска заковах една малка литвичка, скосовeтe на баластовата призма направих с кит за дърво. За закрепване на баласта към поставката използвах лепило Ц200 и отгоре ръсих обилно с камъчета. Но първия път стана неравномерно и се наложи да повтарям упражнението 3 пъти.

Когато всичко беше залепено грундирах с черен гланцов грунд на Alclad, за да се получи чувство на дълбочина след нанасянето на сивата боя за чакъла. Пръстта по края изработих с продукт на Pebeo (купих го от художнически магазин). За крайните ефекти използвах патинатори на различни марки и отново смивка, която допринесе наистина много за крайния ефект на композицията.