Господа, представям ви последният ми модел - АТ-Т(АТ — артиллерийский тягач, Т — тяжёлый) на български Тежък артилерийски влекач.

Машината е с изключително висока проходимост, предназначена за буксировка на колесни и верижни прицепи. Широко е използвана в труднодостъпни райони на Русия и Антарктида (арктическата модификация се казва "Харьковчанка"). За създаването му е използвана удължена база на Т-54 с приблизително метър. Двигателя и почти всички агрегати са от Т-54, също и опорните ролки, зъбаците и тракове с късната шарка. Разстояниято между ролките е променено, заради изместения център на тежест. Кабината е практически разширена на зис-150/зил-164. На базата на АТ-Т са създадени различни инженерни машини: траншейни машини - БАТ, БАТ-М, земекопи - БТМ, МДК-2.

Отдавна ги бях загледал в НВИМ, според мен е интересен и нестандартен обект, корпус на танк с кабина на камион. Потърсих дали се произвежда от някоя фирма и се оказа, че Panzershop го правят смолен за 250$. Но, абсолютно грешен. Кабината е по-къса и с много различна геометрия. Може да се доработи разбира се, но нямам опит със смолата и не ми се рискуваха 350-400лв.

Затова за база взех Т-54 на Скиф, като модел с най-точно пресъздадена ходова част. Мислех, че ще мине лесно като просто удължа корпуса до необходимия размер(ширината и височината са същите) и променя местоположението на носачите, но се оказа, че корпуса на АТ-Т е съвсем различен. Затова се снабдих с листове пвц с няколко дебелини и изработих нов корпус като от скифския модел използвах носачите, ролките и веригите. И тук в последствие се оказа, че съм допуснал брутална грешка, на Т-54 носачите са извън корпуса а на влекача са вкарани вътре и модела трябваше да бъде с по-прибрани ролки с около 5мм от всяка страна.

За кабината се снабдих с камион на Звезда с възможно най-подобна, но разбира се като почнах да налагам по чертежи пак нямаше много общо с прототипа и тук се започна едно рязане, огъване и кривене на пластмаси за да я направя, накрая от Звезда използвах само вратите.

Друго недобре обмислено нещо от моя страна беше интериорът. Бях затворил отвсякъде кабината и целият интериор направих извън нея и с 300 зора го намъкнах на части с пинцети, трети ръце, нерви и мнооого време.

Таблото с уредите е от парчета останал фотоец като гледах да се приближа максимално към истинското, седалката е от истинска черна кожа. Проблеми с каросерията нямаше, използвано е основно пластмаса и малко метал. Дървенията е от фурнир, пода е фотоец на Хаулер. Малките елементи са всякакви преработени останали чаркове от други модели и здраво скрачване.

Гумите са от въпросния камион на Звезда, варелите смолни на RBModel. Платнищата са от домакинско алуминиево фолио. Абсолютно всичко е лепено с цианоакрил.

Предполагам повечето от вас сте виждали снимките на "паркинга до Чернобил", огромно поле с изоставени заразени хеликоптери и наземна техника, използвани за разчистване и справяне с инцидента. От там ми дойде вдъхновението да направя модела преседял 20-25 години на открито.

Използвани са основно акрили на Лайфколор, всякакви ръждиви цветове, зелени, жълти. Разреждал съм ги доста, до прозрачността на филтър. Всичко е правено с аерограф. Някои от ръждивите слоеве са разделяни с лак за коса, други със сол. След това модела е минат с филтри на Sin, масла на 502, всичките ръждиви смивки на Mig, течове на AK и малко от течните пигменти Tensocrom. Тук-там с пигменти на прах на Mig.

Поставката съм я правил аз пак от листове пвц, тревата е готова боядисана на туфички от Mininature, храста до тръбите е на J's work, не е особенно убедителен, вероятно ще бъде заменен с по-добър. Има и една змия, която се подава изпод падналата врата, теглена от литник и съм се опитал да наподобя амурски смок.

Като заключение мога да кажа, че кефа да скрачнеш нещо е голям и е много трудно да създадеш от нищо нещо. Много време отнема самото проучване на проекта, да се измисли кое как и от какво да стане, да се създаде план, тъй като тук нямаме инструкции и готови детайли. Със сигурност този модел може да се направи значително по-добре, изпипано и реалистично, но не и от мен на този етап. Но и със същата сигурност бих опитал пак да скрачна нещо.