И така Вие сте оцветили модела. Какво следва? Много от Вас ще кажат: "Декали, лак и готово". За съжаление, това не е всичко. Ако искате Вашият модел да изглежда като истински, тук започва най-важния етап на довършването му - тонирането. Под този термин се разбира цял набор от технологически прийоми, различни по своя характер, които позволяват да се придаде на модела не само завършен, но и напълно реалистичен вид. По принцип операциите по тонирането може да се разделят на две разновидности - получаване на истинския цвят и имитация на следи от експлоатация. И ако за втората у нас повече или по-малко се знае, то за първата съвсем не е така.

Преди да пристъпим към тониране, ще изясним какво представлява то.

Ако ние имаме някакъв обект, боядисан в даден цвят, да речем танк, и направим негов модел, то оцветявайки го в същия цвят, ще получим различен изглед от оригинала. Ще се забележи, че малките детайли върху модела, въпреки точната си изработка, не стоят така, както върху реалния танк. Това се обяснява с факта, че върху големия обект светлината се възприема по един начин, а върху малкия - по друг.

Разположените в дълбочина детайли на реалния танк са и по-засенчени, отколкото на нашия модел. При изпъкналите части важи обратното. Такова осветяване и затъмняване на частите може да се имитира, като се увеличи контрасността на светлината и сенките върху нашите модели. В местата на засенчване основният цвят на модела изкуствено се затъмнява.

Изпъкналите малки детайли, както и другите добре осветени повърхности се изсветляват.

Съществуват няколко способа да се извърши това.

Единият от тях е тониране на етапа на оцветяването. Ако моделът е в един цвят, то преди започване на боядисване подготвяме три цвята - основен и две негови модификации - по-светла и по-тъмна. Моделът се оцветява в основния си цвят, след което по-светлата боя нанасяме на по-добре осветените повърхности. На самолетите това са горните части на телата и крилата, а при танковете - горните части на куполите и ходовите им части. По-тъмната боя се използва за затъмнение на долните повърхности. Този способ се използва за тониране на относително големи площи.

Следващият способ, който може да бъде приложен, е отмивка. Състои се в още по-контрастно затъмняване на неголеми засенчени участъци върху вече боядисания модел.

Избираме разтворител, който не влиза във взаимодействие с основния цвят. С него се приготвя течен разтвор на черен цвят (мръсен разтворител). Участъци върху модели, на които има вдлъбнатини - охлаждащи решетки на самолетите, моторни радиатори и вентилаторни процепи на танкове, се намазват с тази течност. В качеството на пигмент в разтворителя може да се използва маслена боя. Много е важно така подготвеният разтвор да се нанася с мека четка, да не се повреди основният слой.

Преди нанасянето на отмивката местата, които ще тонираме, се намокрят с чист разтворител. Ако не го направим, отмивката ще се съедини с базовия слой и ще се затъмни целия участък, а не само там, където трябва.Освен гореспоменатите технологии, съществува още една.

Както и предишните, тя се прилага върху вече оцветен модел, но по своя характер е противоположна на по-горе описаните.

Ако там ние засенчвахме участъците, разположени в дълбочина, при този метод задачата е обратна - да изсветлим изпъкналите детайли. На самолетите това са гривните на уредите от приборната дъска, ръбове на креслата, изпъкнали части. На танковете изсветляваме ръбове на броня, ключалки на люкове, глави на болтове, решетки, заваръчни шевове. Най-разпространения начин това да се направи е да се приготви гъста маслена боя, с оттенък съвсем малко по-светъл от основният цвят на нашия модел. След това вземаме на върха на четката така приготвения оцветител и трием върху детайлите, които сме избрали да изсветлим. На четката трябва да се взема толкова малко от боята, че след преминаването и по повърхността на модела, да оставя съвсем лека следа. Ако четката оставя слой боя, то е необходимо тя да се избърше, а ако не оставя никаква следа, е необходимо отново да се вземе малко от боята.

Най-добре тези операции се извършват с плоска четка. С леки движения по острите детайли и ръбове на модела, Вие може да постигнете нужният ефект. Ако все пак се престараете, нищо страшно не се е случило. Излишната боя може да се обере с тампон от мек памучен плат.Понякога вместо маслена боичка, може да използвате пастели.

Пастелът се натрива върху фина шкурка и се нанася със суха мека четка. Като заместител на пастела могат да се използват и меки цветни моливи. Някои моделисти използват тебешир, едва-едва изсветлявайки необходимите участъци

С оцветителите на прах трябва да бъдем внимателни. Нанесени върху матови бои, те се втриват в микрограпавините и по никакъв начин не можем да премахнем излишното количество от там. Върху гланцови бои ефекта е обратен - не се задържат изобщо и се налага да действаме с маслена боичка.

Какво още може да се направи върху модела?

На техника, оцветена в светли тонове, се препоръчва да се разчертае разшивката с подострен мек молив. На реалните машини в шевовете се набива кал и мръсотия. Те винаги изглеждат по-тъмни. При самолетите, експлоатирани по-дълго време (особено скоростни) обшивката понякога започва да се "накъдря" или провисва между ребрата. По този начин се получава вълниста повърхност. В едно от чуждестранните списания се препоръчва този ефект да се имитира, като се нанася на тесни ленти последователно блестящ и матов лак.

Горните съвети не са задължителни, но ще помогнат Вашите модели да придобият индивидуалност и реализъм, непостижими по друг начин.