"Biber" ("Бобър") са тип свръхмалки подводници, създадени от Германия през Втората световна война. Въоръжението се състояло от две 533 мм торпеда или мини. Подводниците били предназначени за атаки в крайбрежните води. Това били най-малките подводници на немския флот. Създадени били за намаляване риска от атаки на съюзниците откъм френското крайбрежие. Успех постига само една подводница от този тип, като потопява транспортния кораб "Alan A. Dale".

Конструкторът Heinrich Bartels започва работа над подводниците през февруари 1944 година. С цел по-лесно транспортиране е била ограничена масата на подводницата до 7 тона и екипажът - един човек. От май до ноември 1944 года нот корабостроителницата "Deschimag A.G. Weser" в Бремен са били построени 324 подводници от този тип.

Самите подводници се оказват крайно неудачни. Най-често работещият бензинов двигател отравял въздуха в отделението и застрашавал живота на екипажа. Общо 113 подводници са загубени при бойни действия, най-често заради различни аварии или отравяне на екипажа с газове.

Моделът на SPECIAL HOBBY е в кутия от гланциран картон със странично отваряне. Боксартът е динамичен - показва атакуваща подводница, която пък от своя страна е нападната от спитфайър, защитаващ пристанището. На гърба на кутията има пет цветни камуфлажни схеми. В кутията имаме инструкция и плик с детайли и декали.

Инструкцията е гланцирана цветна, тип книжка. На първа страница имаме схема на подводницата, както и кратка история на английски и чешки език. На втора страница имаме схеми на детайлите. Изработката на модела започва от трета страница и завършва на четвърта. Общо имаме девет стъпки. Камуфлажните схеми в странични проекции са на следващите пет страници.

- cam.A - Biber No.55, Unknown K-Flottille, Kriegsmarine (German NAVY), late 1944
- cam.B - Biber wearing a fou tone camouflage scheme and a shar mouth, K-Flottille 263 (3.Biber-Flottille), Hallen base, Norway, spring 1945
- cam.C - Biber with a shark mouth, Unknown K-Flottille, Kriegsmarine (German NAVY), washed up on shore with its pilot dead, suffocated by exhaust fumes
- cam.D - Biber IE3, Unknown K-Flottille, Kriegsmarine (German NAVY), captured by Allied forces most likely in France, 1944
- cam.E - Biber No.87, Unknown K-Flottille, Kriegsmarine (German NAVY), 1945

Последните три страници на инструкцията са рекламни материали на Special Hobby и CMK. Има допълнителен двустранно отпечатан лист, с реклама на немски торпеда G7e и G7a от CMK, както и изпусната схема за монтаж на интериора на подводницата. Схемите са ясни, цветни и добре онагледени.

В самозалепващ плик са платките с детайлите, плик с цип с прозрачните детайли и плик с цип с декали. Декалите позволяват изработването на горепосочените машини. Отпечатани са без забележки или разминаване на цветовете. Прозрачните детайли включват прозорчетата по рубката. Отляти са чисто, но са дебели. въпреки това дават добра прозрачност.

Пластмасовите детайли са отляти от сива пластмаса, без забележки, без дефекти. Държачите са дебелички и евентуално ще представляват трудност при отделяне на фините детайли, а такива има в изобилие. Основната платка е с общо 9 детайла. Тук са двете половини на корпуса, люк, управляващи плоскости, направляващи плоскости, елементи по интериора, витло и елементи на управлението. Отливката е без забележки. Прави впечатление липсата на екстериор от вътрешната част на корпуса. Има няколко капачета, които са отляти изпъкнали по корпуса, а това в никакъв случай не е вярно. На две еднотипни платки В имаме общо 14 детайла. Тук са елементите за поставката, планките за окачване на торпедата, гребените от долна страна на корпуса, както и две капачета. Отливката съответно е без забележки или дефекти. На две еднотипни платки С са разположени общо 14 детайла, от които може да се изработят торпедата G7e. Отливката е без забележки, като прави впечатление неестествено голямата дебелина на витлата, както и грубите "мустачки" на детонатора.

В заключение - противно на злощастната съдба на първообраза, моделчето е едно малко и очарователно бижу. Горещо препоръчвам!

Моделът е доставен от "Нирахоби".