Print

Y-Wing е тежък изтребител-бомбардировач, използван от Rebel Alliance, който се появява за първи път в "Нова надежда", заедно с емблематичните X-Wing. Наименованието му идва от приликата с буквата "Y".

Тъй като притежавам и Y-Wing на FINE MOLDS (до преди ден най-добрият модел на тази машина в 1/72), ще се отклоня от шаблона да описвам къде какво има по платките, и ще се съсредоточа на плюсовете и минусите на модела.

BANDAI предлагат преди всичко опции. Ако желаеш може да сглобиш набързо модла, да му залепиш предвидените стикери и след час да го сложиш в секцията или да го дадеш на децата да тичат с него. Може пък да го сглобиш, да сложиш декалите и след като го пръснеш с лак, да се отдадеш на медитация. А може и да се заиграеш с детайлите и да направиш пореден супер модел. Най-вълнуващото е, че всичко зависи от теб, от желанието ти да експериментираш и от смелостта да опиташ или да се опълчиш на шаблона. Естествено, притежанието на този модел може да те накара да изгледаш отново "Нова надежда".

Кутията е сравнително малка, с гланциран капак, чудесен боксарт и предвиден найлонова осигуровка, която предпазва от нежелано отваряне.

Всички платки са запечатани по двойки или индивидуално в пликове. Инструкцията е просто огромна, но съвсем детайлна и ясна. По отношение на отливката - няма никакви забележки. Има си всичко - фини гравировки, чудесна фина текстура, обмислени сглобки и богата детайлизация. Като добавка дори получавате основа със стойка.

Както споменах по-горе, BANDAI предлагат избор между декали или стикери. Декарите са добре отпечатани, без разминавания или забележки. Стикерите са достатъчно тънки, но не искам да се отклонявам към описание изработката на играчки. За разлика от FINE MOLDS, тук декалите не предлагат бойни поражения.

Като опция имате три пилотски фигурки - права и две седнали. Отливката им е чудесна! Правият и седнал пилоти са в стандартните костюми като на X-Wing изтребителите, а другият седнал представлява пилот с облекло от "Завръщането на джедаите". Фронталните оръдия не се нуждаят от разпробиване, тъй като методът на отливане е позволил те да имат чудна цев. Ако желаете да оставите кокпита затворен - изберете предварително оцветения сиво-син детайл. Ако искате кабината да е отворена - има опция с три прозрачни елемента. Астродроидите също са от опционални два вида - R2 или R5. За маркировките им обаче ще е нужна боичка и много точна ръка, тъй като няма предвидени декали.

Проблемните моменти са закрепването на задната част на двигателите с направляващите, тъй като е възможно да не ес уцелиподходящия ъгъл или да се получи усукване. Тук е моментът да спомена, че за разлика от FINE MOLDS, BANDAI предлажгат изключително подробни направляващи плоскости в задната част, докато при по-стария модел там имаме само кръстосани парчета пластмаса, отляти с пръстена.

Предвидената основа би трябвало да представлява повърхността на Звездата на смъртта, като са предвидени ключалки за съседни такива основи. Имаме и два лазерни изстрела от прозрачна червена пластмаса.

Връщаме се на кабината - кокпитът е чудесен, с прекрасен фрейминг, но ако превъртите филма ще се убедите, че следва да се напъхат и разни гофрирани маркучи. Чудесно инженерно решение е да се даде жълтата пластмасова ивица като отделен детайл, но се получава една минимална фуга, която принципно не би трябвало да е там.

Задната част на кабината е чудесно детайлизирана, но тук се натъкваме на най-сериозния проблем - няма задно стъкло. Естествено, следва да си изработите едно от прозрачна пластмаса, за да не рискувате вакуумът да засмуче пилота ви. Лично за мен е недостатък, че не е предвидена прозрачна част за затворена кабина.

Що се отнася до детайлизацията на основното тяло и двигателите, там BANDAI отбелязват точка или две пред FINE MOLDS. Имаме отчетлив детайли, фини отливки и чудесни сглобки. С лупа можете да забележите изпъкнали елементи с ширина едва 0,4 мм!

Предвидена е възможност предните капаци на двигателите да бъдат свалени и е представена суперструктурата под тях.

И сега не на последно място - размерите. Тъй като нямаме чертежи или база за сравнение, сравнявам идентични елементи от еденият и другия модел. Прави впечатление, че изтребителят на BANDAI има видимо по-малки размери на някои обособени детайли (кабина, двигатели), в сравнение с FINE MOLDS. Къде е истината - нямам идея :?

В заключение - моделът е чудесен и съвършено правилно REVELL се страхува от навлизането му на пазара. Още повече, че цената е съпоставима с техните играчки - на мен ми излезе 50 лв.