Aero L-60 Brigadier е чехословашки малък витлов самолет със съкратено излитане и кацане (STOL), по подобие на немския Fi-156 Storch. Прототипът е обозначен като XL-60 с двигател Argus As 10C, и прави първия си полет през декември 1953 година. Високо разположеното крило с предкрилки и големи двойни задкрилки обезпечавало излизане и кацане от къси полоси, а така също подобрило и управлението на ниски скорости. Самолетът бил снабден с изцяло остъклена кабина, която обезпечавала прекрасен кръгов обзор. В нея имало място за пилота и за двама-трима наблюдатели. В хода на изпитанията са направени доста конструктивни промени, основните от които са увеличен обем на кабината, изменена задна част на фюзелажа и увеличенна площта на вертикалния стабилизатор.

Вторият усъвършенстван прототип лети през м.юни 1954 год. и е с шестцилиндров редови двигател M-208B. В периода от 1958 до 1968 год., когато е прекратено производството, са произведени общо 273 самолета L-60, използвани за цивилни и военни нужди.

За първи път съм държал в ръка такава кутия преди около 40 години, когато сглобявах първите си самолети като първокласник през 1980-та. Дали защото беше един от най-евтините модели, но моделът на L-60 редовно се подаряваше на рождени дни, или се даваше като награда при многобройните състезания в училище и пионерските ни лагери. Другият масов модел, който се подаряваше в училище или по пионерските лагери, беше Ми-4. С умиление си спомням времената, когато за първи път и с трепет сглобявах с лепилото от металната тубичка малкото самолетче. Подпорите на крилете и прътовете за колесника, за които трябваха доста спокойствие и време, за да залепнат на мястото си. После дългият декал под тялото, който често се усукваше или късаше. И удовлетворението от поредния модел на витрината.

Кутията е от картон с твърд капак и идилитичен боксарт. От двете страни има отпечатани боксартовете на други, предлагани от фирмата модели. В кутията има лист инструкция за сглобяване, две платки от сребристосива пластмаса с непрозрачните детайли, отделен детайл за прозрачната кабина, лист декали и метална тубичка с лепило. Има и производствен лист, в горната част на който е даден периода, в който е произведен и опакован конкретния модел – 1978 до 1980 година. Фирмата произвежда настоящия модел до 1985 година.

Инструкцията е традиционната за VEB Plasticart – тъмносин печат върху вестникарска хартия. Схемата за сглобяване е с номерирани детайли, но на самите платки няма номерация. Предлаганите варианти са два – чахословшки OK-NNF или източногермански борден номер 242. Наличните снимки на чехословашкия борд са черно-бели и не мога да преценя дали е в жълто-оранжев цвят. За немската машина не успях да намеря информация.

Декалите покриват предлаганите варианти, но за чехословашката машина ще се наложи боядисване и на други елементи на самолета. Самите декали са учудващо запазени за годините си, но имат доста широк слой отстрани. Цветовете имат ясно видими разминавания с черния цвят.

Матрицата е разработена от KVZ-MKAB през шестдесетте, като след 1973 год. фирмата променя името си на VEB Plastikart. Това трябва да ни говори, че държим в ръце модел от този период, който от сегашна гледна точка има само недостатъци. Едната платка съдържа двете половини на фюзелажа и двете крила. Подобно на модела на Ту-2 от същата фирма, и тук нямаме никакъв кокпит – съответното място е на нивото на прозрачната кабина. Крилото и тялото са съвсем опростени, като от двете страни под кабината имаме единствено изобразени очертанията на вратите. Направени са и решетките на моторното отделение. Двете половини на фюзелажа са снабдени с фиксатори. Платка две съдържа всички останали детайли – общо 19 на брой. Всички са опростени, но отляти без забележки. Опорите и колесниците са доста дебели.

Прозрачната кабина е отлята от дебела прозрачна пластмаса, като фрейминг има само там, където са вратите. Прозрачността е слаба.

В заключение – моделът е бил чудесен за времето си, но към настоящия момент притежава единствено колекционерска и носталгична стойност. Нека не забравяме, че мащабът е 1/100 и самолетчето се получава доста мъничко. Това му придава допълнителен чар, което съчетано с топлите спомени от детството, го прави желан обект за колекциониране.