L-159 ALCA (Advanced Light Combat Aircraft) е лек боен самолет, създаден в Чехия в края на деветдесетте години на миналия век. Зад обозначението L-159T се крие базовият учебно тренировъчен самолет, построен от консервирани L-159A, и обозначен като L-159T1.

L-159T1 е двуместен тренировъчен самолет, използван от Чешките и Иракските ВВС. Всички L-159T1 (с изключение на един новопостроен L-159T1 за ВВС на Ирак) са модифицирани L-159A, оставени на съхранение. За разлика от L-159A, те имат само един мултифункционален дисплей (MFD) във всеки кокпит и нямат радар. L-159T1 S/N 6069 прави първия си полет на 8 март 2007 год. И първата партида от четири самолета е предадена на Czech Air Force на 23 Ноември 2007. Други два самолета са доставени през август и декември 2010 година. L-159T1 S/N 6069 е прехвърлен на Aero Vodochody на 30 юни 2015 год. Като част от  като част от договора с Ирак, който включва предаването на четири активно използвани самолета - три L-159A и един L-159T1 - на иракските военновъздушни сили.

Прототипът L-159T1+ S/N 6067 (изработен като L-159A през 2003 год. И преоборудван като L-159T1 през 2007 год.) е представен от Aero Vodochody през м.март 2017 година. L-159T1+ се характеризира с ъпгрейдвани системи и авионика, както и новоинсталиран радар Grifo-L, предлагайки същите бойни възможности като едноместния L-159A. Модернизацията на четири L-159T1 от Czech Air Force до вариант T1+ се очаква да бъде завършена до December 2019.

L-159T2 е двуместен тренировъчен самолет с пълни бойни възможности, преоборудван от стандартен консервиран L-159A. В сравнение с L-159T1, той има по-голям дял от новопроизведени компоненти, както и инсталиран радар Grifo-L. Вместо огледално изобразяване на информацията на задната седалка, новият самолет ще има независими инструменти, взаимозаменяеми с L-159A, като се използва същата софтуерна конфигурация. Czech Air Force са поръчали 3 самолета L-159T2, доставени през ноември 2018 година.

Моделът на KP е в стандартна кутия от картон със странично отваряне. На капака има динамичен боксарт на машина от Czech Air Force с Lo-Vis камуфлаж, а отзад – предлаганите камуфлажни схеми. Референциите са по AGAMA и HUMBROL. В кутията има инструкция самозалепващ се найлонов плик, в който са пластмасовите детайли и декалите. Имаме две платки с детайли от сива пластмаса, найлонов плик с цип за платката с прозрачните детайли и декален лист.

Инструкцията е гланцирана, цветна с двустранен печат, формат А4, прегънат през средата. На първа страница имаме странична проекция плюс история и характеристики на самолета на чешки и английски. На втора са схеми на платките с детайли и стъпките за изработване, които са общо 14 до последната страница. Схемите са ясни и не водят до главоблъсканици.

Декалите са отпечатани доста зърнисто, въпреки, че няма разминавания. Позволяват следните варианти:

  • Aero L-159T Alca, S/N 6067, Czech Air Force, Aircraft in standard camouflage
  • Aero L-159T Alca, IQAF-5902, Iraqi Air Force, Aircraft retained its camouflage as used by Czech Air Force
  • Aero L-159T Alca, S/N 5831, Czech Air Force, Aircraft in standard camouflage with attractive Orange add-ons

Прозрачните детайли са общо четири – цял фанар за кабината, прозрачен щит пред задния кокпит, фарове в края на крилата. Фанарът е сравнително дебело отлят, като предизвиква и оптични изкривявания.  

Разбира се, в кутията са стандартните непрозрачни платки, познати от кутията с L-159A и L-159A/E на фирмата, като разликата е само в платката с прозрачните детайли, декалите и инструкцията. Всички детайли са отляти от сива пластмаса, гравировката е фина вътрешна, повърхностите поне по проект е следвало да са много добре проработени, но процесът по серийно производство изиграва лоши шеги на производителя. По част от детайлите има всмукнатини или други дефекти, повърхностите на елементите не са равномерни, има доста ситнежи, които се явяват безсмислено натоварване при това качество на леене.

На първата платка имаме общо 46 детайла, от които три са маркирани като неизползваеми за тази модификация. Тук са двете половини на фюзелажа, приборно табло, подкрилни резервоари, подкрилни пилони, кокпит, елементи по интериора и екстериора. Фюзелажа няма фиксатори за двете си половини. Избран е вариантът с отливка на вертикалния стабилизатор на едната половина на фюзелажа, което решение води до очеизвадна фуга откъм другия фюзелаж. Креслата са доста опростени, въпреки, че се изработват от четири части. Гърловините на подкрилните резервоари са дадени само като овалчета, като няма и загатнати капачета там. Положително впечатление прави само приборното табло, което с доста добра текстура, но в долната си част издиша откъм реализъм.

На втората платка имаме общо 21 детайла, от които един е маркиран като неизползваем (гаргрота за L-159A версията). Управляващите плоскости са си отляти в прибрано положение, дадени са изпъкнали ивици за залепване на подкрилните пилони. При тях имаме и една изненада – според чертежите двата външни пилона са по-малки, но тук всички подкрилни пилони са с еднакъв размер. Няма отворени въздушни спирачки, няма гребените на въздушните спирачки. Гравировката е елементите в нея са на сравнително добро ниво.

Като заключение – въпреки приповдигнатите анонси, проектът на чешкия производител следва националната традиция за красиви платки, красива повърхност и усложнена изработка, т.е. никакво развитие от чешките шорт-рънове през 90-те. Тук обаче проектът преминава през призмата на незадоволителното по качество леене и накрая имаме един безкрайно усложнен за изработка самолет. Моделът излезе през 2018 год. и веднага имаше публикувани няколко негативни коментара с тестови сглобки, които първоначално бяха изчистени с цел запазване доброто име на KP/AZ, но вече могат да се намерят свободно. Моделът не е за начинаещи моделисти, определено може да се изработи добре, но иска много усилия и търпение. Преди всичко самолетът иска и необходимата детайлизация, за да бъде добре и реалистично изглеждащ. Както споменах, KP пакетират гореописаните сиви пластмасови платки в цялата си предлагана гама L-159, а именно L-159A/E, L-159B, L-159T. Разликата е с платката с прозрачните детайли, декалите, инструкциите и … кутиите. Слабост на цялата гама L-159 от KP е скромното въоръжение – самолетът има само два подкрилни резервоара и едно подфюзелажно оръдие. Останалите пилони са празни – производителят тотално е абдикирал от задължението да предложи опции с които да ги запълни (изключвам двата резервоара).