L-159 ALCA (Advanced Light Combat Aircraft) е лек боен самолет, създаден в Чехия в края на деветдесетте години на миналия век.

L-159B, известен още като L-159B Albatros II, е двуместна версия, предназначена предимно за Advanced и Operational/Lead-In Fighter Training. Конфигурацията на L-159B може да бъде адаптирана към специфични изисквания, за нуждите на основно обучение, както и за бойни мисии, включително мисии въздух-земя, патрулиране и разузнаване. По желание на клиента е можело да бъде монтирана стандартна система на НАТО за дозареждане във въздуха. В създаването на машината актимно участва американската фирма BOEING, която по това време държи 35% от акциите на Aero Vodochody и влага 15 милиона долара за разработката на програмното обезпечение за бордовите компютри в самолета.  Самолетът дебютира като статичен експонат на Farnborough-2002. До 2006 год. L-159B е неизменен статичен участник в авиоизложения. На 23 юли 2002 г. чешките военни подписват писмо за намерение за придобиване на първите два самолета L-159B, като по-късно „апетита” им пораства до осем машини. L-159B активно се предлага в Полша, Словакия, Индия и ред страни от третия свят, но безрезултатно. Поради бюджетните ограничения, сделката с Чешките ВВС не се осъществява. Единственият прототип е възстановен от Aero Vodochody в L-159T2X демонстратор. Наименованието на въздухоплавателното средство е променено на 14 декември 2015 година.

Моделът на KP е в стандартна кутия от картон със странично отваряне. На капака има статичен боксарт на демонстратора L-159B, а отзад – предлаганите камуфлажни схеми. Референциите са по AGAMA и HUMBROL. В кутията има инструкция самозалепващ се найлонов плик, в който са пластмасовите детайли и декалите. Имаме две платки с детайли от сива пластмаса, найлонов плик с цип за платката с прозрачните детайли и декален лист.

Инструкцията е гланцирана, цветна с двустранен печат, формат А4, прегънат през средата. На първа страница имаме странична проекция плюс история и характеристики на самолета на чешки и английски. На втора са схеми на платките с детайли и стъпките за изработване, които са общо 14 до последната страница. Схемите са ясни и не водят до главоблъсканици.

Декалите са отпечатани доста зърнисто, въпреки, че няма разминавания. Позволяват следните варианти:

  • Aero L-159B Alca, S/N 6073, One of the twoseater prototypes in very attractive scheme
  • Aero L-159B Alca, S/N 6028, Prototype wich flew in interesting livery which consisted of primer colours only
  • Aero L-159B Alca, S/N 6073, Another look of L-159B prototype. It was flying in this livery in Kecskemet, Kungary, during 2008

Прозрачните детайли са общо четири – цял фанар за кабината, прозрачен щит пред задния кокпит, фарове в края на крилата. Фанарът е сравнително дебело отлят, като предизвиква и оптични изкривявания.  

Разбира се, в кутията са стандартните непрозрачни платки, познати от кутията с L-159A, L-159A/E и L-159T на фирмата, като разликата е само в платката с прозрачните детайли, декалите и инструкцията. Всички детайли са отляти от сива пластмаса, гравировката е фина вътрешна, повърхностите поне по проект е следвало да са много добре проработени, но процесът по серийно производство изиграва лоши шеги на производителя. По част от детайлите има всмукнатини или други дефекти, повърхностите на елементите не са равномерни, има доста ситнежи, които се явяват безсмислено натоварване при това качество на леене.

На първата платка имаме общо 46 детайла, от които три са маркирани като неизползваеми за тази модификация. Тук са двете половини на фюзелажа, приборно табло, подкрилни резервоари, подкрилни пилони, кокпит, елементи по интериора и екстериора. Фюзелажа няма фиксатори за двете си половини. Избран е вариантът с отливка на вертикалния стабилизатор на едната половина на фюзелажа, което решение води до очеизвадна фуга откъм другия фюзелаж. Креслата са доста опростени, въпреки, че се изработват от четири части. Гърловините на подкрилните резервоари са дадени само като овалчета, като няма и загатнати капачета там. Положително впечатление прави само приборното табло, което с доста добра текстура, но в долната си част издиша откъм реализъм.

На втората платка имаме общо 21 детайла, от които един е маркиран като неизползваем (гаргрота за L-159A версията). Управляващите плоскости са си отляти в прибрано положение, дадени са изпъкнали ивици за залепване на подкрилните пилони. При тях имаме и една изненада – според чертежите двата външни пилона са по-малки, но тук всички подкрилни пилони са с еднакъв размер. Няма отворени въздушни спирачки, няма гребените на въздушните спирачки. Гравировката е елементите в нея са на сравнително добро ниво.

Като заключение – въпреки приповдигнатите анонси, проектът на чешкия производител следва националната традиция за красиви платки, красива повърхност и усложнена изработка, т.е. никакво развитие от чешките шорт-рънове през 90-те. Тук обаче проектът преминава през призмата на незадоволителното по качество леене и накрая имаме един безкрайно усложнен за изработка самолет. Моделът излезе през 2018 год. и веднага имаше публикувани няколко негативни коментара с тестови сглобки, които първоначално бяха изчистени с цел запазване доброто име на KP/AZ, но вече могат да се намерят свободно. Моделът не е за начинаещи моделисти, определено може да се изработи добре, но иска много усилия и търпение. Преди всичко самолетът иска и необходимата детайлизация, за да бъде добре и реалистично изглеждащ. Както споменах, KP пакетират гореописаните сиви пластмасови платки в цялата си предлагана гама L-159, а именно L-159A/E, L-159B, L-159T. Разликата е с платката с прозрачните детайли, декалите, инструкциите и … кутиите. Слабост на цялата гама L-159 от KP е скромното въоръжение – самолетът има само два подкрилни резервоара и едно подфюзелажно оръдие. Останалите пилони са празни – производителят тотално е абдикирал от задължението да предложи опции с които да ги запълни (изключвам двата резервоара).