L-159 ALCA (Advanced Light Combat Aircraft) е лек боен самолет, създаден в Чехия в края на деветдесетте години на миналия век. L-159E е е експортното обозначение на самолета, използван от Draken International – американска компания, предлагаща авиационни услуги в военната и отбранителната сфера. Моделът представя експортните версии на самолета, който освен от Draken International, е закупен и използван от Иракските ВВС.

Моделът на KP е в стандартна кутия от картон със странично отваряне. На капака има динамичен боксарт на атакуваща иракска машина, а отзад – предлаганите камуфлажни схеми. Референциите са по AGAMA и HUMBROL. В кутията има инструкция самозалепващ се найлонов плик, в който са пластмасовите детайли и декалите. В някои ревюта имаше показана маска за остъклението, но явно KP са я премахнали от серийното производство. Имаме две платки с детайли от сива пластмаса, найлонов плик с цип за платката с прозрачните детайли и декален лист.

Инструкцията е гланцирана, цветна с двустранен печат, формат А4, прегънат през средата. На първа страница имаме странична проекция плюс история и характеристики на самолета на чешки и английски. На втора са схеми на платките с детайли и стъпките за изработване, които са общо 14 до последната страница. Схемите са ясни и не водят до главоблъсканици.

Декалите са отпечатани доста зърнисто, въпреки, че няма разминавания. Позволяват следните варианти:

  • Aero L-159A Alca, IQAF-5905, Iraqi Air Force
  • Aero L-159E Alca, N159EM, Draken International,
  • Aero L-159E Alca, N258EM, Draken International,

Прозрачните детайли са общо четири – цял фанар за кабината, прозрачно правоъгълниче за прицела, фарове в края на крилата. Фанарът е сравнително дебело отлят, като предизвиква и оптични изкривявания.  

Както споменах, всички детайли са отляти от сива пластмаса, гравировката е фина вътрешна, повърхностите поне по проект е следвало да са много добре проработени, но процесът по серийно производство изиграва лоши шеги на производителя. По част от детайлите има всмукнатини или други дефекти, повърхностите на елементите не са равномерни, има доста ситнежи, които се явяват безсмислено натоварване при това качество на леене.

На първата платка имаме общо 46 детайла, от които шест са маркирани като неизползваеми за тази модификация. Тук са двете половини на фюзелажа, приборно табло, подкрилни резервоари, подкрилни пилони, кокпит, елементи по интериора и екстериора. Фюзелажа няма фиксатори за двете си половини. Избран е вариантът с отливка на вертикалния стабилизатор на едната половина на фюзелажа, което решение води до очеизвадна фуга откъм другия фюзелаж. Креслата са доста опростени, въпреки, че се изработват от четири части. Гърловините на подкрилните резервоари са дадени само като овалчета, като няма и загатнати капачета там. Положително впечатление прави само приборното табло, което с доста добра текстура, но в долната си част издиша откъм реализъм.

На втората платка имаме общо 21 детайла, от които четири са маркирани като неизползваеми – гаргрота за двуместната версия и елементите за второто катапултно кресло. Управляващите плоскости са си отляти в прибрано положение, дадени са изпъкнали ивици за залепване на подкрилните пилони. При тях имаме и една изненада – според чертежите двата външни пилона са по-малки, но тук всички подкрилни пилони са с еднакъв размер. Няма отворени въздушни спирачки, няма гребените на въздушните спирачки. Гравировката е елементите в нея са на сравнително добро ниво.

Като заключение – очевидно проектът на чешкия производител следва националната традиция за красиви платки, красива повърхност и усложнена изработка. Тук обаче проектът преминава през призмата на незадоволителното по качество леене и накрая имаме един безкрайно усложнен за изработка самолет. Моделът излезе през 2018 год. И веднага имаше публикувани няколко негативни коментара с тестови сглобки, които първоначално бяха изчистени с цел запазване доброто име на KP/AZ, но вече могат да се намерят свободно. Моделът не е за начинаещи моделисти, определено може да се изработи добре, но иска много усилия и търпение. Преди всичко самолетът иска и необходимата детайлизация, за да бъде добре и реалистично изглеждащ. И сега ще ви издам една тайна – KP пакетират гореописаните сиви пластмасови платки в цялата си предлагана гама L-159, а именно L-159A/E, L-159B, L-159T. Разликата е с платката с прозрачните детайли, декалите, и … кутиите. Слабост на цялата гама L-159 от KP е скромното въоръжение – самолетът има само два подкрилни резервоара и едно подфюзелажно оръдие. Останалите пилони са празни – явно производителят тотално абдикира от задължението да предложи опции въоръжение.