Историята на появата на лекия боен самолет L-159 ALCA започва в края на осемдесетте и началото на деветдесетте години на миналия век – време на глобално изменение на военно-политическата обстановка в Централна Европа и в целия свят. С края на Студената война започва радикално съкращаване на военните бюджети, числеността на въоръжените сили и въоръжението, което засяга и бойната авиация. Отново се появява интерес към категорията леки многоцелеви бойни самолети. Предполагало се, че те няма да са много скъпи, но достатъчно ефективни, което ще позволи на не много богатите страни да ги добавят в своите ВВС.

L-159 ALCA (Advanced Light Combat Aircraft) се създава на основания изискванията на ВВС на тогавашните Чешка и Словашка федеративни републики. Предполагало се, че конструкцията ще бъде заимствана от проверените във времето удачни технически решения на фамилията учебно тренировъчни самолети L-39/L-59. На този етап се планирало създаването на едноместен и двуместен самолет, с максимална конструктивна унификация. Новият самолет бил предназначен за изпълнение на цялата гама оперативни задачи – щурмуване на наземни цели, непосредствена авиационна поддръжка на войските, тактическо разузнаване, прехват на дозвукови въздушни цели и патрулиране по границите, а така също и обучение. За тази цел самолетът е трябвало да бъде оборудван със съвременна авионика, система за точна навигация и широк набор от въоръжение. Предвид търговския успех на неговите предшественици, имало надежди и за експорт.

Първите консултации между възложителя и предприятието Aero Vodochody започват през 1992 година. Конструкцията на самолета в крайна сметка била в значителна степен взаимствана от L-59. За силов агрегат е избран F124 на фирмата Garret В. Първият прототип на самолета полита на 2 август 1997 година. Програмата за полетните изпитания е завършена в средата на 1999 година.

Публичният дебют на първия прототип L-159 извън Чехия L-159 е на 5-6 юни 1999 г. В рамките на авиационното шоу SIAD-1999 в Братислава. През юли 2002 г. Този самолет прави демонстративни полети на авиосалона в Farnborough-2002. Серийното производство на L-159A започва през 1999 год. ВВС на Чешката република закупуват 72 такива самолета.  

През юли 2004 год. ВВС на Чехия обявяват планирано съкращение на парка L-159A – до 18 в експлоатация и до 6 в резерв.

L-159A многократно са вземали участия в различни авиошоута (CIAF-2002, CIAF-2004 и CIAF-2005), както и в учения на НАТО.

Моделът на KP е в стандартна кутия от картон със странично отваряне. На капака има динамичен боксарт, а отзад – предлаганите камуфлажни схеми. Референциите са по AGAMA и HUMBROL. В кутията има инструкция самозалепващ се найлонов плик, в който са пластмасовите детайли и декалите. В някои ревюта имаше показана маска за остъклението, но явно KP са я премахнали от серийното производство. Имаме две платки с детайли от сива пластмаса, найлонов плик с цип за платката с прозрачните детайли и декален лист.

Инструкцията е гланцирана, цветна с двустранен печат, формат А4, прегънат през средата. На първа страница имаме странична проекция плюс история и характеристики на самолета на чешки и английски. На втора са схеми на платките с детайли и стъпките за изработване, които са общо 14 до последната страница. Схемите са ясни и не водят до главоблъсканици.

Декалите са отпечатани доста зърнисто, въпреки, че няма разминавания. Позволяват следните варианти:

  • Aero L-159A Alca, 6062, Czech AF, Aircraft with Low Visibility national markings
  • Aero L-159A Alca, 6066, Czech AF, Aircraft with the marking of 10 000 flying hours of the type within Czech AF
  • Aero L-159A Alca, 6002, Czech AF, , Aircraft with High Visibility national markings

Прозрачните детайли са общо четири – цял фанар за кабината, прозрачно правоъгълниче за прицела, фарове в края на крилата. Фанарът е сравнително дебело отлят, като предизвиква и оптични изкривявания.  

Както споменах, всички детайли са отляти от сива пластмаса, гравировката е фина вътрешна, повърхностите поне по проект е следвало да са много добре проработени, но процесът по серийно производство изиграва лоши шеги на производителя. По част от детайлите има всмукнатини или други дефекти, повърхностите на елементите не са равномерни, има доста ситнежи, които се явяват безсмислено натоварване при това качество на леене.

На първата платка имаме общо 46 детайла, от които шест са маркирани като неизползваеми за тази модификация. Тук са двете половини на фюзелажа, приборно табло, подкрилни резервоари, подкрилни пилони, кокпит, елементи по интериора и екстериора. Фюзелажа няма фиксатори за двете си половини. Избран е вариантът с отливка на вертикалния стабилизатор на едната половина на фюзелажа, което решение води до очеизвадна фуга откъм другия фюзелаж. Креслата са доста опростени, въпреки, че се изработват от четири части. Гърловините на подкрилните резервоари са дадени само като овалчета, като няма и загатнати капачета там. Положително впечатление прави само приборното табло, което с доста добра текстура, но в долната си част издиша откъм реализъм.

На втората платка имаме общо 21 детайла, от които четири са маркирани като неизползваеми – гаргрота за двуместната версия и елементите за второто катапултно кресло. Управляващите плоскости са си отляти в прибрано положение, дадени са изпъкнали ивици за залепване на подкрилните пилони. При тях имаме и една изненада – според чертежите двата външни пилона са по-малки, но тук всички подкрилни пилони са с еднакъв размер. Няма отворени въздушни спирачки, няма гребените на въздушните спирачки. Гравировката е елементите в нея са на сравнително добро ниво.

Като заключение – очевидно проектът на чешкия производител следва националната традиция за красиви платки, красива повърхност и усложнена изработка. Тук обаче проектът преминава през призмата на незадоволителното по качество леене и накрая имаме един безкрайно усложнен за изработка самолет. Моделът излезе през 2018 год. И веднага имаше публикувани няколко негативни коментара с тестови сглобки, които първоначално бяха изчистени с цел запазване доброто име на KP/AZ, но вече могат да се намерят свободно. Моделът не е за начинаещи моделисти, определено може да се изработи добре, но иска много усилия и търпение. Преди всичко самолетът иска и необходимата детайлизация, за да бъде добре и реалистично изглеждащ. И сега ще ви издам една тайна – KP пакетират гореописаните сиви пластмасови платки в цялата си предлагана гама L-159, а именно L-159A/E, L-159B, L-159T. Разликата е с платката с прозрачните детайли, декалите, и … кутиите.