Представям ви ревю на един много красив италиански изтребител от Втората световна война, а именно Macchi C(или MC). 202 Folgore (от италиански-гръм, гръмотевица).

Проектиран от италианския инженер Марио Кастолди, самолетът е построен от Macchi Aeronautica (или AerMacchi) и е използван предимно от италианските ВВС Regia Aeronautica. Италианските самолети в основната си част са били снабдени с радиални двигатели, които обаче не са били особено мощни, а като цяло италианците не успяват да разработят по-мощни редови двигатели с течно охлаждане. Затова техните самолети (главно C.200 с максимална скорост 504 km/h или 315 mph, и две 12,7мм картечници) са вече морално остарели към 1941 и има нужда от по-съвременни изтребители. През Ноември 1939 Alfa Romeo придобива лиценз за производство на немския Daimler Benz DB601Aa редови двигател, под наименованието Alfa Romeo RA.1000 R.C.41-I Monsone, който е трябвало да се въведе при Mc 202. Започва дизайнерската работа по самолета през Януари 1940г., който е проектиран в съответствие с новия двигател. Седем месеца по късно, през Август 1940г., първия прототип ММ.445 е готов и започва изпитания. Изпитанията бързо показват, че самолетът има потенциал и пилотите го посрещат с ентусиазъм. Достигната е скорост от 603 km/h и височина на полет от 5 486m, без да се загуби от маневреността на C.200.

Самолетът бързо е пуснат в производство, като фабриките на Breda също са включени и впоследствие изработват болшинството от серията. Екипирани са няколко ескадрили, като за пръв изтребителят път влиза в бой при обсадата на Малта 1941. Това е за кратко, тъй като болшинството самолети са изпратени към влошаващото се положение на Африканския фронт.

Съюзниците са доста изненадани от новия самолет на италианците, който добива респект в очите на съюзническите пилоти. Въпреки това, след поражението в небето над Малта и Ел Аламейн, Оста бързо загубва въздушно превъзходство над тези фронтове. Група от MC.202 също е изпратена на Източния фронт и участва в няколко мисии. Към началото на 1943 обаче Regia Aeronautica има само 54 MC.202 изправни в 12 ескадрили. Самолетът е пилотиран от почти всички италиански асове и участва на всички фронтове, в които се бие Италия.

Моделът е от Limited серията на Eduard, опакован в кутия от сравнително твърд картон, с горно отваряне на капака. Боксартът е красив, а отстрани на кутията са отпечатани камуфлажните варианти.

Вътре намираме шест платки от светлосива пластмаса и една прозрачна, които са произведени от Hasegawa и допълнителни аксесоари от Eduard. Въпреки че матрицата на японците е на около 20г., детайлите са отлято перфектно, с фина и вдлъбната разшивка и нитове.

Платка "A": включва половините на фюзелажа, капакът на двигателното и други детайли. Платка "B": детайли по кокпита, както и двете горни части на крилата. Платка "C": долната част на крилата, отляти като един детайл и частите на колесниците. Платки "D" и "E": това са хоризонталните опашни плоскости. Платка "F": долната част на капота, ауспуси и спинъра на витлото. Платка "J"; две части със перките на витлото и колелата на основните колесници. Платка "M": прозрачната платка с частите на фанара - ясни и без забележки. Малък плик със смолни детайли, а именно - колелата за колесниците, вкл. два варианта за опашния; два вида въздухозаборници и една антена (или маяк).

В комплекта има плик със две фотоецвани платки-малка и оцветена за таблото и коланите, и по-голяма неоцветена за други елементи по интериора и екстериора; плюс прозрачен филм за прицела. Има подробен декален лист за маркировките, отпечатан от Cartograf, така че качеството е отлично. Предвиден е плик с маските за фанара.

Инструкцията е типичната за Eduard - гланцова и цветна, с подробни и последователни стъпки. В края са цветните профили на камуфлажите и малко инфо за тях. Цветовете са дадени по номерацията на Gunze/Mr.Hobby.

В заключение - много хубав модел на красивия италиански самолет, комбинацията от качествените отливки на Hasegawa и аксесоарите на Eduard предполага за изработката на красиво копие на "Гръмотевицата", на много добра цена. Единствената забележка е липсата на детайлизация по шахтите на колесниците, но за това е предвиден допълнителен сет.