Ил-62 е първият съветски реактивен междуконтинентален пътнически самолет, разработен през 1960 год. от ОКБ Илюшин. Първият полет е осъществен през 1963 год, а в експлоатация влиза през 1967 година. Произвежда се серийно в периода от 1966 до 1995 година. Всичко са произведени 292 самолета (с прототипите). Интересно е предвиденото разположение на двигателите в задната част на самолета, което понижава шумът в кабината, подобрява комфорта, повишава аеродинамическите качества на изчистеното крило и ефективността на механизацията му. Това разположение на двигателите носи и негативи - утежнена конструкция в опашната част. В ОКБ Илюшин е приета патентована четириопорна схема на колесника, която повишава ефективността на шасито.

През 1977 година самолетът поставя пет световни рекорда по скорост и далечина на полета.

Ил-62М е усъвършенстван вариант на самолета с четири двигателя Д-30КУ. Работите по модифицирането на самолета започват още през 1969 година. Освен по-икономичните двигатели, е подобрена формата на обтекателя на стабилизатора и кила, усъвършенствана е формата на гондолите на двигателите, увеличена е вместимостта на резервоарите. Заменена е част от пилотажното и навигационно оборудване. Това позволява Ил-62М да увеличи товароносимостта си с 43 до 81% в сравнение с Ил-62.

Ил-62М започва редовни полети от м.януари 1974 година.

Кутията на модела е с капак от мек картон, на който е нарисуван идилитичен боксарт. Основата на кутията е на практика още една кутия от твърд картон с капак. В нея, в найлонов плик, са разположени детайлите, декалния лист и инструкцията. Твърдата кутия позволява безопасно транспортиране и съхранение на модела. ICM предлагат 64 детайла на три бели и една прозрачна платка, от които се изработва дългият 36,2 см модел, притежаващ размах на крилата 30 сантиметра.

Първата и най-голяма платка съдържа фюзелажа на самолета и елементи на шасито. Отливката е без забележки, с фина вдлъбната гравировка, без леяци или всмукнатини. Килът е отлят с фюзелажа, но вертикалното кормило е дадено отделно и може да се остави в раздвижена позиция. Всички елементи имат фиксатори, което не позволява те да се разместват или монтират грешно. Основните колелета на шасито имат опростена текстура, а входните отверстия на двигателите са очеизвадно опростени и грешни. По фюзелажа са дадени отвори за илюминаторите.

Крилата се събират по схемата цяла долна част и две горни полукрила. Отливката е прецизна, с фина гравировка и без забележки. Шахтите на колесниците са опростени и съвсем схематични, но принципно това не се вижда при сглобен модел.

Прозрачната рамка включва поставка за модела - един изключително полезен бонус. Остъклението на пилотската кабина е от една част с чудесен фрейминг и много добра прозрачност. Което е неприятно, защото тук стигаме до следващият недостатък на модела - производителят не е предвидил интериор... Или е бързал да пусне модела в незавършен вид, предвид пряката конкуренция със ZVEZDA. Вероятно това обяснява и липсата на каквито и да е антени по корпуса.

Декалният лист е отпечатан много добре, без забележки или разминавания. Инструкцията за сглобяване е във вид на брошура с черно-бял печат и допълнителен червен цвят. На първа страница има история на самолета и таблица с цветовете. Самите цветове са дадени по каталога на Model Master. Схемите за изработка са ясни и разбираеми. Изработката на модела не е сложна, предвид малкото количество детайли и добре премисленият дизайн. На последната страница са дадени три варианта за оцветяване, като всички машини са на Аэрофлот.

В заключение - чудесен модел, като имаме предвид отрицателните страни. NH Detail предлага корекционен фотоецван сет за модела (кат.№ A144-020), с всички липсващи елементи и корекции на двигателите, в който също така е предвиден и ювелирен интериор.